Zatožili so jih Bruslju

Nevladna naravovarstvena organizacija WWF protestira zaradi sanacije brežine Soče pod vasjo Ladra, s katero so uničili eno od pomembnejših naravnih drstišč avtohtone soške postrvi. Obvestili so Evropsko komisijo.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

LADRA, LJUBLJANA > “Skupaj z ostalimi nevladnimi organizacijami smo ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen poslali protestno pismo, v katerem smo opozorili, da gre za nesprejemljiv poseg, ki ne spoštuje evropske in nacionalne zakonodaje in je ogrozil evropsko pomembno vrsto, ki jo varuje direktiva o habitatih,” sporoča vodja projekta Soča v okviru Evropskega alpskega programa WWF Irena Kavčič.

“To je pa res skrajni primer, ki ni vsakodnevna praksa. Hidrotehnik bi lahko vsaj en mesec počakal s posegi, da bi mladice izplavale. Delali so neustrezno, čeprav jih je zavod za varstvo narave, ki je državna inštitucija, opozoril,” je za Primorske novice pojasnila, zakaj so se odločili za prijavo. Kot pravi, ne ve, kakšne bi lahko bile kazni, če bo Evropska komisija Slovenijo tožila in tožbo dobila.

V Ribiški družini Tolmin upajo, da bo ta primer vsem šola za naprej. Tudi tistim podizvajalcem, ki morajo po ukazu posegati v reko, pravijo. “Vemo, da jim ukažejo, toda odgovorni so in imajo pravico, da nadrejenim rečejo, ne bomo rili, vprašajte ribiško družino ali pa zavod, kako naj občutljivo delamo v izogib zoprnim posledicam.”

Nevladne organizacije v protestnem pismu opozarjajo na nejasne kriterije, ki določajo, kdaj nek poseg uvrstiti v kategorijo nujnih interventnih del in kdaj sodi v kategorijo rednih vzdrževalnih del, za katera so potrebna naravovarstvena soglasja. Zahtevajo začasno ustavitev interventnih posegov in njihovo ponovno preučitev ob sodelovanju vseh vpletenih institucij in zainteresirane javnosti. Poleg tega po mnenju stroke večina predvidenih posegov ne vključuje sonaravnih in dolgoročnih rešitev za večjo protipoplavno varnost.

“Ne smemo pozabiti, da govorimo o Soči in endemični soški postrvi - če so takšni posegi dovoljeni na naši najlepši reki, znotraj Nature 2000, se bodo podobni incidenti ponovili tudi drugje in to je treba preprečiti,” dodaja Kavčičeva.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano