Vipava: denarja skoraj pol manj, naložb bo malo

Vipavce v prihodnjem letu čaka zelo okleščen proračun. Po trenutnih napovedih bo skoraj za polovico manjši od letošnjega. Prihodkov bo vsega za 4,6, odhodkov pa za 5,3 milijona evrov. V SMC so predlagali, da bi staršem ob rojstvu otroka podarili vsaj 300 evrov. Župan meni, da gre za lepo gesto, a da občina ni humanitarna organizacija.

Vipava Foto: Leo Caharija
Vipava Foto: Leo Caharija

VIPAVA > “Posebnost proračuna za leto 2016 je, da bo bolj malo naložb. S tem smo vse povedali. Proračun bo za polovico manjši od letošnjega, ker razpisov še ni, zmanjšuje se primerna poraba. Veliko je še nedorečenega. Mogoče bomo morali že marca sprejeti rebalans,” je ob četrtkovi obravnavi osnutka proračuna za 2016 ocenil župan Ivan Princes.

Prihodkov bo vsega za 4,6, odhodkov pa za 5,3 milijona evrov. Ker se bodo nekatere naložbe zamaknile, tudi na račun unovčene bančne garancije za obnovo Lanthierijevega dvorca, bo konec letošnjega leta na računu sicer ostalo 760.000 evrov, a pri garanciji gre za namenski denar.

Ob dobrem milijonu za tekoče obveznosti, dveh milijonih za delovanje zavodov, ustanov, društev ter podpornih programov za gospodinjstva in posameznike, bo za občinske naložbe ostalo približno 1,5 milijona evrov. Princes je izpostavil dve - krožišče pri gasilskem domu in obnovo atletske steze na vojaškem stadionu. “A če zanjo ne dobimo denarja iz drugih virov, v naložbi ne bomo šli in bomo predvidenih 300.000 evrov prerazporedili,” je napovedal župan.

Proračun sicer predvideva popravila občinskih cest, gradnjo kanalizacijskega omrežja na Slapu, urejanje cestne razsvetljave. Želje krajevnih skupnosti bodo, kot je dodal župan, minimalno zadovoljene. Če ne bo sprememb, si lahko Vipavci obetajo pokrito in urejeno tržnico v Vipavi.

Svetniki so osnutek potrdili, a je do druge obravnavi kljub temu pričakovati nekatere spremembe. Stojan Vitežnik (SDS) je ocenil, da vnjem ne vidi nobene razvojne vizije. Sam je predlagal ureditev zadrževalnikov v potoku Močilnik. Urban Lukin pa je v imenu svetniške skupine SMC predlagal povišanje postavke za novorojenčke z 250 na vsaj 300 evrov.

Župan je pripomnil, da gre za lepo gesto, a hkrati dodal, da občina ni humanitarna organizacija. O tem bo verjetno še tekla beseda, saj dvig postavke podpirajo tudi drugi svetniki.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano