V Soči in Trenti prenovili vaško jedro

Občina Bovec je preko ukrepov obnove in razvoja vasi pridobila nepovratna evropska sredstva, s katerimi so uredili mansarde za počitniške in izvenšolske dejavnosti ter zgradili prizidek in uredili okolico z izgradnjo športne infrastrukture, otroškega igrišča in druge infrastrukture v vasi Soča. Prenovljeno vaško jedro bodo odprli danes.

Dom Trenta Foto: Špela Kranjc
Dom Trenta Foto: Špela Kranjc

TRENTA > Za celostno ureditev vaškega jedra Na Logu v Trenti so se krajani in krajevna skupnost Soča-Trenta zavzemali že več let. Vsako leto je bilo stanje slabše, saj trg oziroma vaško jedro v obstoječem stanju niti s svojim videzom, niti s funkcionalnostjo ni več ustrezalo svojemu namenu, so v vabilu na današnje odprtje sporočili iz Občine Bovec.

Naložba Na Logu v Trenti je stala dobrih 140.000 evrov, v vasi Soča pa skoraj 280.000 evrov. Skupaj z vsemi ostalimi investicijskimi stroški naj bi bil projekt vreden približno 470.000 evrov. Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Slovenija bosta projekt sofinancirala v višini 332.132 evrov, ostalo pa bo primaknila bovška občina.

Leta 2012 je bovška občina pridobila gradbeno dovoljenje in začela z deli. Med drugim so uredili trg z utrjenimi površinami, na njem uredili prostor za prodajo lokalnih produktov, uredili tlakovan nivojski prehod čez dostopno cesto, uredili javno vodovodno omrežje in odvodnjavanje utrjenih površin ter uredili javno razsvetljavo na območju priključka na regionalno cesto.

Drugi del investicije je zajemal gradnjo večnamenskega športnega igrišča, otroškega igrišča in plezalne stene ob obstoječi stavbi podružnične osnovne šole Soča ter pomožnega objekta za sanitarije, garderobe, pisarno krajevne skupnosti Soča-Trenta, Turističnega društva Soča-Lepena in druga društva. V tej investiciji so poskrbeli tudi za vgradnjo čistilne naprave.

Podružnična šola Soča, kjer je v prve štiri razrede trenutno vključenih deset otrok, v vrtec pa osem, je z investicijo po navedbah odgovornih pridobila dobre delovne pogoje. Oba sklopa projekta, v Trenti in v Soči, imata velik pomen za lokalno skupnost in prebivalce obeh vasi.

STA


Najbolj brano