V Idriji tudi stalna razstava o živem srebru

V Mestnem muzeja Idrija bodo drevi odprli novo stalno razstavo Po sledi Merkurja: Idrija-Almaden. Z razstavo, ki jo odpirajo na 62. obletnico odprtja muzeja, bodo zaokrožili stalne muzejske postavitve na gradu Gewerkenegg in pobližje predstavili dediščino živega srebra, od leta 2012 vpisano na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

V Mestnem muzeja Idrija bodo drevi odprli novo stalno 
razstavo Po sledi Merkurja: Idrija-Almaden. Foto: Saša Dragoš
V Mestnem muzeja Idrija bodo drevi odprli novo stalno razstavo Po sledi Merkurja: Idrija-Almaden. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Cilj nove razstave je predstavitev dediščine živega srebra, ki jo na Unescovem seznamu predstavljata dva največja rudnika živega srebra na svetu, Idrija in španski Almaden.

Kot je povedala kustosinja razstave Marija Terpin Mlinar, so želeli zgodbo o živem srebru vpeti v širše, globalne okvire. "Poleg predstavitve dediščine živega srebra želimo s pomočjo konceptualno naravnane razstave seznaniti domačo in mednarodno strokovno in laično javnost z njeno vlogo ter posledicami in vplivi na današnjo podobo sveta. Predstaviti želimo tudi področja, ki z muzeološkega vidika doslej še niso bila obravnavana, zlasti področje metalurgije," je dodala.

Zaradi obsega, zahtevnosti teme in plastičnosti predstavitve so pri oblikovanju skušali upoštevati sodobna načela interaktivnosti, ki različnim profilom obiskovalcev omogočajo ne le pasivno vlogo opazovalcev, temveč tudi vlogo aktivnih raziskovalcev.

Po besedah Terpin Mlinarjeve bodo podobno stalno razstavo pripravili tudi v Almadenu. Dokler ne bo postavljena, pa so idrijskemu muzeju posodili nekaj predmetov. Nekatere bodo morali kasneje vrniti, drugi pa bodo ostali v trajni lasti Idrijčanov.

Terpin Mlinarjeva je izpostavila še, da je razstava namenjena vsem generacijam obiskovalcev, tudi otrokom, ki bodo lahko raziskovali doslej manj znane podatke in lastnosti rude, ki je preživljala številne generacije prebivalcev Idrije. Med zanimivostmi razstave je izpostavila kotiček alkimistov, v katerem je zapisan čisto pravi "recept" za izdelovanje zlata s pomočjo živega srebra.

STA


Najbolj brano