V Cerovem je antena “padla”, v Medani bi jo zdaj prestavljali

Po tem, ko je koprska škofija zavrnila soglasje za postavitev bazne postaje na zvonik v Cerovem, v Telekomu še tehtajo, ali bodo na tem območju zagotovili signal. Župan Franc Mužič pravi, da je v igri že alternativna lokacija. Medtem se je oglasila tudi civilna iniciativa, ki nasprotuje postaji v Medani. “Pogovarjali se bomo o tem, da bi jo premaknili,” napoveduje Mužič, ki pogleduje prav proti zvoniku tamkajšnje cerkve. Zamisel, da bi jo postavili tam, pa je že pred leti padla v vodo.

Na zvoniku v Cerovem zagotovo ne bo bazne postaje za mobilno telefonijo, saj je škofija rekla “ne”. Župan zdaj napoveduje, da se že nakazuje nova rešitev ... Foto: Leo Caharija
Na zvoniku v Cerovem zagotovo ne bo bazne postaje za mobilno telefonijo, saj je škofija rekla “ne”. Župan zdaj napoveduje, da se že nakazuje nova rešitev ... Foto: Leo Caharija

CEROVO > “V Telekomu Slovenije smo odločitev Škofije Koper, da postavitve bazne postaje v zvonik cerkve v kraju Gornje Cerovo ne dovoli, šele prejeli, tako da dokončna odločitev glede nadaljnjih aktivnosti v zvezi z vzpostavitvijo dodatne bazne postaje, s katero bi zagotovili ustrezen signal za uporabo mobilnih storitev na tem območju, še ni bila sprejeta,” so v Telekomu za zdaj previdni pri napovedovanju, ali so se odpovedali bazni postaji v tem delu Brd, kjer so težave s signalom zelo pereče.

Telekom razmišlja, župan Mužič išče alternativo

Telekom namreč redno dobiva pritožbe zaradi slabega signala, ljudje, ki ga potrebujejo tudi zaradi službe, so nemočni. Zato načeloma sicer podjetje še ni zaprlo vrat. Vendar ... “Izbrana lokacija za vzpostavitev bazne postaje Cerovo je glede na vse kriterije optimalna, alternativne lokacije so bistveno manj primerne s stališča radijskega pokrivanja, zato je vprašanje, ali bi bila vzpostavitev bazne postaje v tem primeru še vedno smiselna.”

“Pričakovati je bilo, da se bo Telekom umaknil, ker ni dobil soglasja,” se je na novico odzval briški župan Franc Mužič, ki seveda ni zadovoljen, da antena ni “šla skozi” in ta del Brd ter z njim številni Brici ostajajo brez (zadovoljivega) signala. Potrdil je, da se je pred časom govorilo tudi o drugih možnih lokacijah. “Že ko smo čakali na odločitev škofije, smo iskali alternativo. Neka možna rešitev obstaja, a jo moramo še preveriti. Delali bomo na tem, da bo bazna postaja v Cerovem postavljena,” zatrjuje Mužič, ki pa še ne razkriva, kje bi jo lahko postavili.

Spori tudi v Medani

Medtem pa se je tudi v Medani na noge dvignila civilna iniciativa. Nasprotuje bazni postaji, ki jo je Simobil z blagoslovom občine postavil na vaški dom. Del krajanov, ki je prepričan, da sta jih krajevna skupnosti in občina izigrali, je pred časom podpisal peticijo, neposredni sosedje, ki so se za pomoč obrnili tudi na varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, pa so pridobili meritve in trdijo, da sevanje ogroža njihovo zdravje. “Nismo proti anteni, ampak postavite jo nekam drugam,” zahtevajo enako kot v Cerovem.

In morda se to tudi res utegne zgoditi. Ne sicer zaradi morebitnih vplivov sevanja, odgovarja župan Mužič, ki ga nekateri v rodni Medani v zadnjem času prav zaradi sporne antene gledajo zelo postrani. “Premakniti jo bomo skušali zato, ker 'štrli ven' in je grdo videti,” zatrjuje. Še pred kratkim si je obetal, da bo zadevo zelo enostavno rešil: bazno postajo bi prestavili na zvonik cerkve.

Ironija tega je, da je bila ta ideja na pladnju že pred leti, a je vse skupaj padlo v vodo že na začetku, ker je ni potrdil gospodarski svet župnije. Ker je koprska škofija zdaj zavrnila prošnjo Telekoma za anteno na zvoniku v Cerovem, je vprašanje, ali bi bila anteni na zvoniku v Medani naklonjena. “Še se bomo pogovarjali o tem,” vseeno pravi Mužič.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano