V Ajdovščini bodo razvijali leteče taksije

V ajdovskem podjetju Pipistrel bodo do leta 2020 razvili prototip električnega letala z navpičnim vzletanjem in pristajanjem. Tak je dogovor v okviru partnerstva, sklenjenega z ameriškim ponudnikom prevozov prek mobilne aplikacije Uber, ki išče rešitve za optimalno mobilnost v prihodnosti.

Zaposlene v  Pipistrelu, ki so vajeni zahtevnih izzivov, čaka v 
prihodnje tudi razvoj električnih letal z navpičnim vzletanjem 
in pristajanjem. Foto: Nace Novak
Zaposlene v Pipistrelu, ki so vajeni zahtevnih izzivov, čaka v prihodnje tudi razvoj električnih letal z navpičnim vzletanjem in pristajanjem. Foto: Nace Novak

DALLAS, AJDOVŠČINA > “Pri Uberju smo navdušeni, da lahko delamo skupaj s Pipistrelom in da bomo začeli z razvijanjem VTOL plovil za Uber Elevate. Pipistrel je edino podjetje na svetu, ki dandanes serijsko izdeluje in prodaja električna letala. Z novo tovarno, ki bo povečala njihove proizvodne zmogljivosti, so pomemben partner, ki bo omogočil, da Uberjeva mreža VTOL postane realnost,” je v okviru dogodka Uber Elevate Summit v ameriškem Dallasu povedal Mark Moore, direktor letalskega inženiringa v družbi Uber, ki ajdovske “netopirje” dobro pozna, saj je pred tem delal na Nasi, Pipistrel pa je s svojimi letali v preteklih letih prejel tri Nasine nagrade.

Osebni transport in dostava v zrak

Podjetje Uber je bilo kot zagonsko podjetje ustanovljeno leta 2009 v San Franciscu. S pomočjo mobilne aplikacije Uber poveže iskalce prevoza s ponudniki prevoza, zaradi česar so taksisti marsikje po svetu protestirali, češ da jim s tem odžira posel. Uber Elevate je projekt nadgradnje, s katerim naj bi del prometa v mestih v prihodnje opravljala VTOL letala, pri čemer kratica pomeni Vertical Take Off and Landing oziroma navpično vzletanje in pristanek. Uber načrtuje v številnih velemestih vzpostaviti stalno delujoča omrežja električnih VTOL plovil za osebni transport in dostavo.

Pipistrel je eno od petih podjetij, ki sodelujejo v projektu. Zraven so še družbe Bell Helicopter, Aurora, Mooney in Embraer. Pogovori o sodelovanju so se začeli pred meseci, v Pipistrelu pa so že pripravljeni na to, da v novih prostorih razvojnega inštituta v nekdanji upravni stavbi Primorja v kratkem začnejo z delom.

“V ta namen smo ustanovili novo podjetje Pipistrel Vertical Solutions, kjer bodo naši razvojniki pod vodstvom Tineta Tomažiča razvijali plovilo za Uber Elevatein druge projekte,” je pojasnila Taja Boscarol, ki v Pipistrelu skrbi za stike z javnostmi.

Letalo, drugačno od tega, kar zdaj leti

“Ta letalnik bo drugačen od tistega, kar zdaj leti. Vseboval bo elemente helikopterja, letala, morda letečega avtomobila ali kapsule,” je povedal direktor Pipistrela Ivo Boscarol in dodal, da so bili k sodelovanju pri projektu povabljeni zato, ker drugi, pa čeprav večji, nimajo toliko izkušenj z načrtovanjem električnih pogonov in letal. “Že pred leti sem napovedoval, da se bo to zgodilo in da bo Pipistrel takrat zraven in še enkrat sem imel prav,” je še pojasnil prvi mož Pipistrela, ki zaposluje že 135 ljudi.

Vse partnerje v projektu čaka v naslednjih letih kar nekaj dela, saj je treba poleg razvoja plovila z dovolj izpopolnjenimi baterijami, ki bo okretno, energetsko učinkovito, tiho in varčno, poskrbeti tudi za vzletno-pristajalne platforme, tako imenovane vertiporte in vertistope, varnost in vse potrebne certifikate.

“Kako bo letalo videti, danes še ne vemo. Vseh odgovorov še nimamo. Gre za skupno snovanje najboljše rešitve,” je povedal Tine Tomažič, direktor Pipistrelovega razvojnega inštituta.

V Uberju so se razvijanje projekta med drugim odločili tudi zato, ker ljudje povsod po svetu vsak dan med vožnjo v in iz službe, v zastojih v nič vržejo skupaj na milijone ur, ki bi jih lahko z uporabo storitve Uber Elevate, ko bo ta izpopolnjena, uporabili za kaj bolj koristnega.

NACE NOVAK


Najbolj brano