Ukrajinski Vipavski vinograd je novi večinski lastnik Agroinda

Vipavski Agroind bo ta mesec dokončno v rokah in pod nadzorom novega lastnika. Ukrajinska skupina Demis Group, ki je prek svoje družbe v Novi Gorici od slabe banke kupila za 1,6 milijona terjatev do Agroinda, namerava te preoblikovati v kapitalski delež.

Ukrajinci bodo še ta mesec prevzeli vajeti Agroinda v svoje 
roke.

 Foto: Leo Caharija
Ukrajinci bodo še ta mesec prevzeli vajeti Agroinda v svoje roke.  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Dolga in zapletena zgodba iskanja strateškega partnerja za oslabljeni vipavski Agroind se tako vendarle bliža zaključku pomembnega poglavja. Ukrajinska družba iz skupine Demis Group je novembra prek svoje družbe Vipavski vinograd proizvodnja vina, s sedežem v Novi Gorici, od slabe banke odkupila za 1,6 milijona evrov oziroma dobro tretjino realnih terjatev do Agroinda Vipava 1894.

Iz slabega v dober kapital

Na skupščini Agroinda konec tega meseca naj bi terjatve preoblikovali v kapitalski delež. Uprava in nadzorni svet družbe skupščini predlagata, da se osnovni kapital družbe poveča za 1,8 milijona evrov na skupno 2,8 milijona evrov. Kot je mogoče razbrati iz gradiva za skupščino, se za 1,6 milijona evrov vložka, ki ga bo v Agroind vložila družba Vipavski vinograd, skriva finančna naložba v obliki odkupa terjatev do Agroinda. Dobrih 163.000 evrov pa predstavljajo obveznosti Agroinda do Kmetijske zadruge Vipava, ki jih je prav tako prevzela družba Vipavski vinograd.

Ali bo poteza uspešna, bo pokazala prihodnost, napovedi zdajšnje uprave so dokaj optimistične. “Hiša ima trenutno še negativno kapitalsko stanje, s preoblikovanjem terjatev v kapitalski delež pa bo družba tudi po tej plati lažje zadihala,” razmišlja začasni predsednik uprave Agroinda Boris Bajc.

Delež zadruge Ukrajincem za en evro

Ukrajinci bodo s tem paketom še malenkostno povečali 94-odstotni delež v Agroindu, ki jim ga je po javno dostopnih podatkih že prodala dosedanja večinska lastnica družbe, Kmetijska zadruga Vipava. Ukrajinska družba Demistone Holding, s sedežem na Cipru in lastniško povezana z družbo Vipavski vinograd, je delež zadruge odkupila za en evro.

Novi lastniki bodo na skupščini imenovali svoja predstavnika v nadzorni svet družbe, v njihovih rokah bo tudi odločitev o prihodnjem vodstvu. Načrte o prihodnosti vipavskega predelovalca grozdja bodo v kratkem predstavili na novinarski konferenci. Po besedah Borisa Bajca so se z novim večinskim lastnikom že dogovorili o novem naložbenem ciklu, vrednem milijon evrov. Postavili naj bi novo polnilno linijo in razširili ponudbo vin, letos načrtujejo tudi obnovo dela vinogradniškega kompleksa Biljenski griči.

Zdajšnje vodstvo in delavci se nadejajo, da se bo Agroind z novim lastnikom izvil iz jarma starih dolgov, ki so ga pahnili v likvidnostne težave. Po zadnjih napovedih bo Agroind v prihodnjem mesecu kmetijski zadrugi nakazal prvi obrok za grozdje letnika 2015.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano