Tudi telovadnica v Vrtojbi je energetsko manj potratna

Včeraj so odprli energetsko prenovljeno telovadnico ob podružnični šoli v Vrtojbi. Zdaj je energetsko učinkovita, saj naj bi privarčevali 10.000 evrov na leto. Ogrevanje šole že stane 17.000 evrov manj.

Energetsko prenovljeno telovadnico je odprl župan Milan Turk.  Foto: Tomaž Nemec
Energetsko prenovljeno telovadnico je odprl župan Milan Turk.  Foto: Tomaž Nemec

VRTOJBA > Čeprav telovadnica ob vrtojbenski podružnični šoli ni stara, saj so jo zgradili leta 2001, ni izpolnjevala niti minimalnih zahtev pravilnika o učinkoviti rabi energije za stavbe, poraba pa je bila potratna. Zato so se na Občini Šempeter-Vrtojba odločili, da jo bodo energetsko obnovili in posodobili.

Zamik zaradi dodatnih del

To bi moralo biti končano že 15. avgusta, a so izvajalcu, podjetju GP Jarše d.o.o., rok najprej podaljšali na začetek septembra, nato pa še za približno mesec dni. Kot je povedal župan Milan Turk, je bilo treba urediti dodatno temeljenje in razsvetljavo. “Naredili pa smo še drenažo in meteorno kanalizacijo,” je pojasnil, zakaj se dela niso končala, kot je bilo prvotno predvideno.

Učenci so jo v drugi polovici septembra sicer že začeli uporabljati, včeraj pa so jo tudi uradno odprli ob programu otrok iz vrtca, učencev POŠ Vrtojba in plesalcev Športnega kluba Prodance Šempeter.

Večino denarja so dobili iz EU

Kot so povedali na občini, so ovoj stavbe toplotno izolirali, zamenjali kritino ter vsa zunanja okna in vrata. “S tem bo po predvidevanjih dosegla 76 odstotkov prihranka energije, kar letno znaša 10.000 evrov.” Sanacija je stala nekaj manj kot 185.000 evrov, od tega je občina iz kohezijskega sklada EU dobila 85 odstotkov denarja, ostalo je primaknila iz svoje blagajne.

Že lani poleti pa so po gradnji prizidka in preureditvi prostorov energetsko prenovili tudi šolsko stavbo, s čimer že prihranijo približno 17.000 evrov na leto.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano