Tudi jurišali so na Trstelj

V soboto popoldne so v Renčah pripravili vaški praznik Mohorjevo, ki je bil v preteklosti s programom že bogatejši. Letos so se spustili s čolni po Vipavi na kratki razdalji med Arčoni in jezom na reki v Renčah, na nabrežje ob jezu in pod drevored.

Obiskovalce so pričakale stojnice številnih številnih renških 
zaselkov in nekaterih društev.  Foto: Ambrož Sardoč
Obiskovalce so pričakale stojnice številnih številnih renških zaselkov in nekaterih društev.  Foto: Ambrož Sardoč

RENČE > Obenem so ljudi, pa ne ravno velikih množic, vabile stojnice številnih renških zaselkov in nekaterih društev. Te pa so, ni kaj reči, ponujale široko paleto. Paleto dobrot, namreč, od peciva vseh vrst prek graha s pršutom in polento z vmešanimi začimbami do jedi iz mesa, recimo praženih, in če česa.

Kot se za vaške praznike spodobi, niso večer prej manjkali turnirji, na katerih so se domačini merili v košarki in malem nogometu. Letos pa so Renčani prvič pripravili kolesarski preizkus: Juriš na Trstelj so ga poimenovali. In vreme jim je vsekakor šlo na roko. Ker četudi premagati 500 metrov višinske razlike po cesti iz Renč na Kras menda ni taka reč, če si “tapravi” rekreacijski kolesar, bi se še pred nekaj dnevi, ko se je Goriška kuhala v sopari, juriš sredi dneva najbrž šli redki - če sploh kdo. A po nalivu v noči na četrtek se ondod da dihati tudi ob vožnji s kolesom navkreber pod žgočim soncem.

AS


Najbolj brano