Toplo vreme odnaša umetno snežno odejo

V začetku minulega tedna so se temperature spustile dovolj nizko za začetek zasneževanja Smučarskega centra Cerkno in obetale napovedani začetek sezone danes. Predvčerajšnjim so bili zaradi temperaturne inverzije prisiljeni ustaviti topove. Vremenska napoved ni naklonjena niti želenemu začetku smuke prihodnjo soboto.

Prizor s smučišča nad Cerknim, ki ga v prihodnjih dneh najbrž še ne bo videti. Po nekaj dneh dovolj nizkih temperatur so morali zasneževanje zaradi otoplitve ustaviti, naravnega snega pa ni od nikoder.     Foto: Saša Dragoš
Prizor s smučišča nad Cerknim, ki ga v prihodnjih dneh najbrž še ne bo videti. Po nekaj dneh dovolj nizkih temperatur so morali zasneževanje zaradi otoplitve ustaviti, naravnega snega pa ni od nikoder.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Zadnji jutri so se termometri v Cerknem ustalili tri Celzijeve stopinje pod lediščem, 800 metrov više na smučarskem centru Cerkno pa prav toliko nad njim. Temperaturna inverzija je prekinila pred dnevi začeto zasneževanje smučišča in premaknila za danes načrtovani začetek smuke za teden dni. A zanj bodo potrebovali nižje temperature in nizko vlažnost ozračja. Vremenska napoved pa napoveduje otoplitev in deževje.

“Vreme se že več let grdo igra z nami. Minula dneva bi sneg lahko izdelovali v Cerknem, ne pa na smučišču, kjer si ga močno želimo. Tudi smučarji, ki so za uvodni vikend rezervirali pakete v Hotelu Cerkno in jih sedaj odpovedujejo. Telefoni nam pregorevajo, a snega ob vsej množici topov za kompaktno zasneževanje ne moremo pričarati,” je povedala Majda Rojc iz hotelske prodaje.

Hotel Cerkno, upravljalec Smučarskega centra, se vrsto let otepa visoke izgube. Lani jo je, kljub racionalizaciji in kadrovski prevetritvi, pridelal za 545.000 evrov. To je za dobro tretjino manj kot v nekaj prejšnjih letih, a je za leto 2015 načrtoval poslovanje brez rdečih številk. To mu je ugodna predprodaja smučarskih vozovnic tudi obetala, vremenske razmere pa načrte že postavljajo na glavo. Poslovanje Hotela je odvisno predvsem od zimske sezone. Uresničitvi načrtov, ki jih za termalni center in obogatitev celoletne ponudbe sicer pripravlja, krizni čas za njegovo lastnici, Certo in Eto, ni naklonjen.

Ta vikend so si obetali polovično, od ponedeljka pa polno zasedenost hotela in apartmajev ob smučišču. “Ta hip se ubadamo predvsem z odpovedmi rezervacij. Za okrog 160 šolarjev, ki naj bi pojutrišnjem začeli s šolo v naravi, smo rezervne termine poiskali marca. Izjemno pomembni za poslovni izid so božično-novoletni prazniki. Obetala se nam je polna zasedenost, a so tu že odpovedi,“ je zaskrbljena Rojčeva.

“Celotna ekipa dela noč in dan, a proti vremenu ne moremo. Ob negativnih temperaturah je za ustrezno kompaktnost snega nujna še vlažnost ozračja pod 60 odstotki. Od včeraj teh pogojev nimamo. Zaradi tega me pošteno boli glava. Govoril sem s kolegi iz ostalih slovenskih smučišč. Zaradi temperaturne inverzije je imela danes ugodne pogoje za zasneževanje samo Kranjska Gora. Le upam lahko, da bomo čim prej uspeli dopolniti sedaj še preskromno snežno podlago oziroma da nam napovedano deževje te ne bo odneslo,” je dodal vodja centra Ciril Peternelj.

Kljub temu naj bi Krvavec in Rogla danes pozdravila prve smučarje, na Voglu so jih že prej, v Cerknem pa upajo na uvod v sezono prihodnji vikend. Če ...

SD


Najbolj brano