Telovadnica je nujna, a mora počakati

Čeprav šolarji v Dornberku nujno potrebujejo novo telovadnico in so bila dela v prvi fazi že izvedena, se bo gradnja zamaknila v prihodnje leto. Župan Matej Arčon razlaga, da ima zvezane roke, ker proračun za leto 2015 še ni sprejet. Kritiki odgovarjajo, da bi lahko že pred tem izvedli vsaj razpis za izvajalca del in s tem pospešili začetek gradnje, saj da je občina enako naredila pri obnovi centra Nove Gorice.

Gradbinci so jeseni zgradili “temelje”, kdaj bodo začeli še stavbo, pa ni jasno. Kritiki opozarjajo, da bi morali začetek gradnje pospešiti, a župan čaka na proračun 2015. Foto: Leo Caharija
Gradbinci so jeseni zgradili “temelje”, kdaj bodo začeli še stavbo, pa ni jasno. Kritiki opozarjajo, da bi morali začetek gradnje pospešiti, a župan čaka na proračun 2015. Foto: Leo Caharija

DORNBERK > Gradbeni delavci so ob OŠ Dornberk zakopali tik pred lokalnimi volitvami. A so zgradili samo podporne zidove in komunalne vode, nato pa se je vse ustavilo. Kot pojasnjuje župan Matej Arčon, morajo naprej sprejeti proračun za prihodnje leto, šele nato bodo lahko gradili drugo fazo.

Mnenja pa se zdaj krešejo o tem, ali bi bilo mogoče razpis za izvajalca del objaviti še pred sprejetjem proračuna, s čimer bi pospešili začetek gradnje. Vsak dodatni mesec namreč samo še podaljšuje nevzdržne razmere za šolarje. Ti nimajo kje telovaditi, zaradi prve gradbene faze pa so ostali še brez zunanjega igrišča, kjer je vsaj ob lepem vremenu lahko potekala šolska vzgoja.

Takojšen razpis bi pospešil obnovo

“Če bi šli že zdaj v razpis za drugo fazo in če bo proračun za leto 2015 sprejet, bi z gradnjo lahko začeli že spomladi, sicer pa pred jesenjo najbrž ne bo nič,” je kritična Karmen Saksida (SD). Skrbi jo tudi, da bi lahko zaradi vseh obveznosti, ki jih je občina sprejela za prihodnje leto, telovadnica Dornberk izpadla iz kroga prednostnih zadev.

“S to naložbo smo želeli začeti, dejstvo pa je, da ne moremo kršiti zakona o proračunu. Počakati moramo na sprejem proračuna za leto 2015,” odgovarja novogoriški župan Matej Arčon. In dodaja: “Vsekakor pa je telovadnica Dornberk ena od prioritet za naslednje leto.” Poudarja pa, da bo daleč največji finančni zalogaj prihodnje leto centralna čistilna naprava.

Dvojna merila za telovadnico in trg

To, da je občina znesek za telovadnico Dornberk v letošnjem letu zmanjšala s 503.000 na 233.000 evrov, moti tudi svetnika NSi Antona Hareja iz Dornberka. Tudi on ne razume, zakaj ni mogoče razpisa za drugo gradbeno fazo objaviti takoj in marca začeti z gradnjo, in opozarja, da se je pri urejanju Bevkovega trga vse premikalo bistveno hitreje. Iz tega bi lahko sklepali, poudarja, da so šolarji, njihovi starši in prebivalci Dornberka občani druge kategorije.

“Za obnovo Bevkovega trga ste podpisali pogodbo z izvajalcem, še preden ste imeli zagotovljen denar v proračunu. Tudi za telovadnico v Dornberku bi lahko to naredili na tak način,” župana opominja tudi Gregor Veličkov (Lista GV).

A Matej Arčon vztraja, da občina ne more prevzemati finančnih odgovornosti, dokler ni sprejet proračun. Zato razpisa za drugo fazo gradnje telovadnice še ne bo objavila.

NACE NOVAK


Najbolj brano