Strelišče: “Dajte nam priložnost!”

Delu briške mladine je dovolj. Od občine že dolgo zahtevajo, naj jim pomaga pri urejanju kluba Strelišče na Dobrovem in pridobivanju obratovalnega dovoljenja. “Imamo programe in voljo, a ne date nam priložnosti,” opozarja predsednik KUD Klub Strelišče Nejc Nikolavčič. Ni denarja, odgovarja župan Franc Mužič, ki pa napoveduje, da bi lahko tam uredili etnološki muzej.

Najstarejši primorski alternativni klub Strelišče je v negotovosti: mladi delajo, občina obljublja, premaknilo pa se ni še nič ... Foto: Leo Caharija
Najstarejši primorski alternativni klub Strelišče je v negotovosti: mladi delajo, občina obljublja, premaknilo pa se ni še nič ... Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Prizadevanja, da bi legendarno Strelišče, z 32 leti najstarejši alternativni klub na Primorskem, lahko delovalo v normalnih razmerah, so še vedno neuresničena želja briške mladine. Klub je sicer nekaj let stagniral, svoje je leta 2005 naredil požar, ki je poškodoval notranjost. Alternativna mladina pa je kljub težavam znova zelo aktivna: klub je spet uredila z iznajdljivostjo in s številnimi urami prostovoljnega dela in ga polni s programi. Ti so očitno kakovostni, sicer jih ne bi kot takih ovrednotila občinska komisija za mladino, ki je KUD Klub Strelišče na razpisu dodelila 7000 evrov.

Na trnih so tudi aktivni mladi, združeni v KUD Hrast, ki je deloval v prostorih vile Vipolže. Tam je prirejal tudi odmevne prireditve. Ko pa so začeli vilo obnavljati, so se morali člani KUD Hrast izseliti. “Prostor za mladino je predviden tudi v Vipolžah,” je zagotovil župan Mužič. Ni pa povedal, kje in kdaj naj bi ga mladi dobili.

Dobro delo pa otežujejo prostorske razmere. “Največjo težavo predstavlja zamakanje in visoka vlaga v prostoru, še posebej v času dežja, kar nam otežuje organizacijo prireditev in škoduje opremi, ki jo imamo v društvu,” opozarja predsednik kluba Nejc Nikolavčič. Obenem ne morejo dobiti obratovalnega dovoljenja, zaradi česar imajo težave pri organiziranju javnih prireditev.

Trenutno se z zadevo ukvarja gradbena inšpektorica, postopek še ni končan. Direktor občinske uprave Andrej Markočič zatrjuje, da je treba počakati, kaj bo odločila inšpektorica: “Odločba bo izhodišče, iz katerega bodo izhajale usmeritve. Šele ko bo izdana, se bomo lahko začeli pogovarjati o prostorih.”

A mladi od občinske uprave in župana zahtevajo, naj se izjasnijo. Obljub, in teh je bilo že veliko, so se že zdavnaj naposlušali. “Prostor smo delno uredili. Obratovalno dovoljenje se da dobiti, samo volja mora biti. Imamo programe, radi bi delali, a nam ne date priložnosti,” poudarja Nikolavčič. “Strelišče ima dober program, največji problem so prostori. Enkrat bi morali končno doreči, kje lahko ima mladina koncerte,” podobno meni predsednik komisije za mladino Domen Drufovka.

Na občini zavračajo, da ne bi hoteli pomagati. A se, na primer, izgovarjajo, da prostori Strelišča niso primerni za klub zaradi težav s statiko. “Če so prostori statično neprimerni, potem velja enako za parkirišče, ki je nad klubom,” opozarja Nikolavčič. “Dobiti obratovalno dovoljenje ni enostavno. Tam bi bilo treba vložiti še in še denarja, ki pa ga občina nima!” odgovarja župan Mužič, ki pa je že večkrat dejal, da bi tam, kjer zdaj deluje Strelišče, lahko uredili etnološki muzej. Tudi za to pa bi potrebovali denar ...

Prostori so sicer v lasti KZ Vinska klet (formalnosti o tem so v zemljiški knjigi uredili šele pred kratkim), s katero se še pogovarjajo. “Če se dogovorite o najemnini, mislim, da bi lahko občina to plačala,” je mladim, ki delujejo v Strelišču, navrgel Markočič. Ponujena roka? Morda. A med mladino prevladuje vtis, da so bili na občini še najbolj zadovoljni, ko je Strelišče stagniralo in se v njem ni dogajalo nič ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano