Stečaj je spet spodnesel šolo

“Za nadaljevanje projekta OŠ Ajdovščina ni zakonskih pogojev, zato sodišču ne bom dal predloga za nadaljevanje projekta,” je včeraj na vprašanje Primorskih novic odgovoril stečajni upravitelj novomeškega Begrada Štefan Veren. Ugibanj je konec, občina pripravlja še zadnje podrobnosti za nov razpis. Odprtje šole se spet premika v prihodnost.

Po stečaju Begrada so na gradbišču nove šole v Ajdovščini ostali  stroji in oprema, delavcev pa ni več. Kdaj bodo prišli novi, še ni moč napovedati.  Foto: Alenka Tratnik
Po stečaju Begrada so na gradbišču nove šole v Ajdovščini ostali stroji in oprema, delavcev pa ni več. Kdaj bodo prišli novi, še ni moč napovedati.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Danes se izteče rok, ko mora stečajni upravitelj novomeškega gradbinca Begrad v stečaju Štefan Veren sodišču sporočiti, katere projekte bo nadaljeval in katerih ne. Očitno med prvimi ne bo nove osnovne šole v Ajdovščini, ki jo od začetka gradnje spremlja neverjetna smola - doživela je namreč propad že dveh gradbincev. Najprej domačega Primorja, zdaj pa še Begrada.

Šola je sicer pod streho, po pogodbi z novomeškim gradbincem bi morali dela končati do aprila prihodnje leto. Po podatkih občinske uprave je treba v novi stavbi dokončati električne in strojne instalacije, fasado, vgraditi nekaj oken in zunanjih ter notranjih vrat, postaviti talne obloge, strope, dokončati pleskanje sten, postaviti opremo in poskrbeti za zunanjo ter prometno ureditev. Po zadnjih ocenah bodo dela, ki jih je treba še opraviti, stala dober milijon evrov.

Begrad v stečaju je zahteval preveč

Na ajdovski občini so po stečaju Begrada še do pred nekaj dnevi upali, da se bo stečajni upravitelj vendarle odločil za nadaljevanje projekta. S tem bi se izognili dodatnim zamikom in gradnjo brez časovnega pritiska dokončali v predvidenem roku. A kot kaže pogovori glede kritja stroškov, rokov izvedbe, obračuna “penalov”, poplačila zadržanih sredstev in drugih pogojih, ki bi jih morala občina sprejeti, da bi Begrad v stečaju nadaljeval s poslom, niso bili uspešni.

Občina je bila zainteresirana, da gradbinec dokonča projekt, a ne za vsako ceno. Dela je bil pripravljen nadaljevati le ob dodatnem plačilu in povišanju vrednosti pogodbe za 326.418 evrov. To je protizakonito in za občino nesprejemljivo. Pogodba je bila podpisana s klavzulo ključ v roke, če se je podjetje uštelo pri ponujeni ceni, ni naš problem. Zato smo stečajnemu upravitelju predlagali, da dokonča naložbo po ceni, določeni v osnovni pogodbi,” je včeraj pojasnil direktor občinske uprave Janez Furlan in dodal, da odgovor pričakujejo do konca meseca.

Občina že v četrto v lov za izvajalca

A nanj očitno ni več treba čakati, saj se je Veren že izjasnil, da Begrad ne bo nadaljeval gradnje. In zdaj prihaja v ospredje drugi scenarij. Občina bo takoj, ko bo mogoče, unovčila bančno garancijo za dobro izvedbo del. Tudi razpisna dokumentacija za novo izbiro izvajalca je že pripravljena. Razpis, ta bo že četrti, naj bi objavili v začetku novembra. Če ne bo pritožb, naj bi izvajalca potrdili najkasneje v januarju. Na občini ostajajo optimistični in ocenjujejo, da je šolo še vedno mogoče dokončati v predvidenem roku, tako da bodo učenci vanjo lahko vstopili v prihodnjem šolskem letu.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano