Šolarji navdušeni, domačini manj

Šolske skupine, ki so v Centru za šolske in obšolske dejavnosti v novem večnamenskem centru Cerkno sklenile zimsko sezono, so nad njim navdušene. Občinska polovica stavbe, razen štirih vanj vseljenih podjetij, še bolj ali manj sameva. Vodstvo občine pa se boji, da bo center pretirano obremenil proračun.

Večnamenski center Cerkno je v delu CŠOD že prepričal 
slovenske šolarje in učitelje, sedaj mora še domačine. Foto: Saša Dragoš
Večnamenski center Cerkno je v delu CŠOD že prepričal slovenske šolarje in učitelje, sedaj mora še domačine. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Pedagoški vodja novega Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v novem večnamenskem centru Domen Uršič je ob izteku zimske sezone zadovoljen. Skupine učencev, ki so od januarja polnile dom, so zimsko sezono sklenile z visokimi ocenami nove pridobitve. Zadovoljni so tudi domači podjetniki, ki so zasedli štiri od 15 pisarn v občinskem delu centra. Medtem pa najemnike za preostale prostore še iščejo.

Vse, tudi CŠOD, v znamenju krize

Na seji sveta občine je beseda tekla o obilici napak, ki naj bi jih v centru (gre za prenovljen bivši dijaški dom) pustila hitra obnova. Župan Jurij Kavčič je omenjal celo možnost, da bo občina primorana unovčiti bančno garancijo gradbinca. Uršič nam je potrdil, da so v stavbi naleteli na pomanjkljivosti, ki pa niso motile dela. “O stanju stavbe sem sproti obveščal vodstvo občine. V premoru med pravkar končano smučarsko in prihajajočo plavalno naravoslovno sezono bomo zaščitili predvsem plošče, iz katerih je pohištvo, in pripravili dobre programe,” je povedal Uršič.

“Pomembno je, da so se skupine v domu dobro počutile. Ob smučanju so pritegnili zlasti Laufarji. Vsaka soba je poimenovana po enem liku pustne družine in ob prihodu v muzej in v Laufar komando so otroci o našem običaju že veliko vedeli in se podrobno posvetili liku svoje sobe. Laufarija bo zato tudi tema spomladanskih naravoslovno, kulturno in zgodovinsko naravnanih šol v naravi. Zanimanje je precejšne,” Uršič tudi vnaprej upa na dobro zasedenost CŠOD.

Trša plat zgodbe je kriza, v kateri je bil CŠOD oblikovan. Medtem ko si občina želi višje najemnine za dom, Uršiča pesti kadrovska stiska. “Doslej sem bi sam. Bilo je naporno, a smo vsi skupaj preživeli. Program bi kakovostno lahko izpeljali štirje pedagogi. Ker smo si utrdili ime, bom dobil pol želene okrepitve,” je zadovoljen.

Z izdatnimi popusti je na pomoč priskočil tudi Hotel pri smučarskih vozovnicah in prehrani. Direktor mag. Vasilij Sedej je prepričan, da je bila to dobra naložba.

Dom priložnost ali breme?

V Hotelu so dom sprejeli kot priložnost. Žal pa ne tudi domačini. Ker je bilo oblikovanje CŠOD vseskozi prednostna naloga, občina z domačimi društvi, ki jim je namenila preostanek stavbe, prej ni sklenila dogovorov o zasedbi prostora. Na prvi razpis za oddajo prostorov prijave ni oddalo nobeno društvo. Mag. Livija Rojc Štremfelj, ki si v upravi občine prizadeva z različnimi dejavnostmi zainteresirati najemnike, je prepričana, da center ne bo sameval. “Da smo uspeli že februarja oddati del prostorov podjetnikom, je uspeh. Dobro opremljeno večnamensko dvorano tudi že tržimo in društva končno kažejo zanimanje.”

Dan odprtih vrat, ki ga je organizirala minuli vikend, ji je pritrdil. Obilica društev in ponudnikov storitev je center napolnila z dejavnostjo, a je pritegnila malo domačinov. Ti ne skrivajo, da centra še niso vzeli za svojega. Morda jih bodo otajala izobraževanja in delavnice, ki so v njem že razpisane. Župan Jurij Kavčič se boji, da bo najemnina, ki jo društva ne bodo zmogla plačevati, in vzdrževanje stavbe, previsoko breme za proračun občine.

Letos so centru v proračunu namenili vzdržnih 22.000 evrov. Če bodo dom domačini naposled sprejeli kot priložnost, kot pravi Štremfljeva, se bo naložba Cerknemu obrestovala.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano