Skupna skrb za reko Sočo tudi s pomočjo evropskega denarja

Z zaključno konferenco v Trenti se je sklenil čezmejni projekt CAMIS, s katerim so poskušali usklajevati različne aktivnosti pri čezmejnem upravljanju povodja reke Soče. Udeleženci so razpravljali tudi o doprinosu vseh projektov in prihodnosti medsebojnega sodelovanja.

 Foto: Petra Vidrih
Foto: Petra Vidrih

TRENTA > Posoški razvojni center (PRC) je v projektu CAMIS povezal 11 slovenskih in italijanskih institucij z namenom usklajenega upravljanja povodja reke Soče, je povedala koordinatorka projekta Jana Podgornik.

Projekt je bil sofinanciran iz programa čezmejnega sodelovanja Slovenija Italija 2007-2013. Vrednost projekta je dobrih 1,4 milijona evrov, od katerih je Evropski sklad za regionalni razvoj sofinanciral 85 odstotkov vrednosti, deset odstotkov stroškov sta iz nacionalnih sredstev prispevali Italija in Slovenija, pet odstotkov pa je bilo lastnih sredstev partnerjev v projektu.

V dveh letih in pol so projektni partnerji v prostoru pustili pomemben pečat, vsak na svojem področju dela: od naložb, prostorskih študij, razvoja modela prostorske rabe do hidromorfoloških analiz, kemijskih analiz voda in analiz zakonodaje. Delo je velikokrat zahtevalo sodelovanje partnerjev in drugih pristojnih ustanov, pomemben plod celotnega projekta pa je obeleževanje dneva Soče, ki je namenjeno simbolnemu povezovanju tako strokovnih kot poljudnih vsebin z obeh strani meje.

Usklajeno upravljanje je eden izmed ključnih izzivov čezmejnega povodja reke Soče, ki povezuje Slovenijo in Italijo. Predstavlja tudi temelj gospodarnega ravnanja z okoljem, še posebej v povodjih, kjer se srečujejo različne rabe in interesi, konflikti ter sinergije. Slogan letošnjega svetovnega dneva voda je "vode in trajnostni razvoj". Prav povodje reke Soče je primer, kjer je skozi zgodovino do danes prihajalo do prepleta naravovarstvenih in gospodarskih vsebin, je še povedala Podgornikova.

V PRC že razmišljajo o tem, da bi ob doseženih rezultatih pravkar končanega projekta za prihodnjo evropsko perspektivo prijavili njegovo nadgradnjo.

STA


Najbolj brano