Skalovje nad Zalo bo treba razstreliti

V Idriji vgrajujejo optični kabel za povezavo z omrežjem za raziskovalno in izobraževalno področje Arnes. Virtualna povezava s svetom pa bo kaj slaba tolažba, če se bo zalomilo v Zali. Raziskave so namreč potrdile večjo labilnost skalovja nad delno zaprto cesto, kot so pričakovali. Razstrelitev največje previsne skale pa je nevarna.

  Novo optično omrežje bo Idrijo virtualno povezalo s svetom 
... Foto: Saša Dragoš
Novo optično omrežje bo Idrijo virtualno povezalo s svetom ... Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Občina in Komunala sta na razpisu ministrstva uspeli pridobiti 102.000 evrov za izgradnjo novega optičnega omrežja in njegovo povezavo z Arnesovim. To pomeni, da se Idriji končno obeta zanesljiva virtualna povezava s svetom. Sočasno je v vse večji negotovosti edina, delno zaprta regionalna cesta skozi Zalo. Študije so pokazale, da bo vzpostavitev varnosti prometa nevarna in vsaj dva milijona evrov vredna naložba. Med deli bo Zala zaprta za ves promet.

Nemoteče prekopavanje do konca avgusta

Po lanskem prekopu 27 mestnih ulic in vgradnji kanalizacijskega in ostalega omrežja, so se Idrijčani presenečeno spogledovali, ko so gradbinci nedavno znova začeli s prekopom ulic. “Lani v središču Idrije nismo kopali, saj smo tu imeli kanalizacijsko omrežje že zgrajeno. V vse ostale ulice pa smo vgradili tudi optične kable. Tokrat jih vgrajujemo samo v središču mesta, saj smo skupaj s Komunalo zanj uspeli pridobiti 102.000 evrov,” je povedal župan Bojan Sever.

Direktorica Komunale Vesna Miklavčič je povedala, da morajo biti dela, ki potekajo, čim manj moteča na krajših odsekih pločnikov in trgov, končana sredi avgusta. Gre za naložbo, za katero so pogodbo podpisali z ministrstvom za šolstvo in je namenjena priklopu vseh šol, vrtcev in knjižnice na njim namenjeno Arnesovo omrežje. Ker bo medtem občina tako zanj kot za omrežje za vse ostale uporabnike v Idriji v svoji stavbi bivše KS uredila vozliščni center, bo mesto virtualno končno sodobno in varno povezana s svetom.

Pol zaprta Keltika v Zali visi na nitki

To bo seveda slaba tolažba, saj je v Idriji zaradi padajočega kamenja že osmi mesec polovično zaprt odsek regionalne ceste v Zali. Že sicer ozek cestni pas se s posipanjem spodnjega opornega zidu oži. Sočasno so geomehanske študije pokazale, da je prav najvišje skalovje nad cestiščem po lanskem žledu razmajano bolj kot so pričakovali in upali. Načrti za sanacijo so pripravljeni. Medtem ko bodo dele skalnate brežine nad 600-metrskim pol zaprtim odsekom cestišča lahko zavarovali z mrežami, bodo morali najvišjo previsno skalo razstreliti. To pa ne bo le drago, pač pa tudi nevarno delo. “Izvajalec čaka na dovoljenje pristojnega ministrstva. Če ga bo dobil v teh dneh, bo z deli pričel kmalu. Na poseg se je nujno vsestransko pripraviti. Ocenjujejo, da bo razstreljenega 10.000 kubičnih metrov skalovja. Si predstavljate, kaj bo z nami in našim gospodarstvom, če nam odnese del ceste? Če dovoljenja v teh dneh ne bo, bo semafor urejal promet vsaj še leto dni,” je povedal Sever.

Obetajo se trije tedni popolne zapore Zale

Zaradi čim manjših stroškov bo dela nujno treba opraviti med kolektivnimi dopusti tukajšnjih največjih korporacij. Torej naj bi z deli, letos ali ob letu, začeli konec julija in jih končali v treh tednih. V tem času bo seveda cesta povsem zaprta. Medtem ko bo tovorni promet iz Idrije tekel preko Posočja in Nove Gorice, se bodo morali vsi ostali znajti po ozkih, hribovskih lokalnih obvozih.

Velike težave se obetajo avtobusnim prevoznikom, izgubljen bo tudi del turistične sezone. Vsi pa zagotavljajo, da so v prid končno varni Zali pripravljeni potrpeti.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano