Se bo v Triglav spet šlo na pico?

Skladba Gremo na pizzo v Novo Gorico v izvedbi zasedbe Bianco je nastala ravno v obdobju, ko so tudi v restavraciji Triglav odprli picerijo. Kasneje je zaslovela po Goriški in širše, potem pa so jo leta 2008 zaprli. Prazen lokal je danes zgolj del počasi propadajoče trgovske stavbe sredi mesta, ki je že postala hiša duhov. Bo kdaj znova živahen?

Nekdaj živahno poslopje je  že dalj časa počasi propadajoča betonska lupina. Foto: Ambrož Sardoč
Nekdaj živahno poslopje je že dalj časa počasi propadajoča betonska lupina. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > V Hitu, lastniku nekdaj slovite picerije, na zgornje vprašanje ne morejo odgovoriti pritrdilno. “Lahko povemo, da v tem trenutku potekajo pogovori s potencialnim novim najemnikom oziroma morebiti tudi kupcem teh prostorov,” odgovarjajo v upravi podjetja, kjer še pravijo: “Dodajamo željo vseh, da bi se tudi v tem delu mesta gostinska dejavnost nadaljevala, mogoče v sodobnejši in vsebinsko atraktivnejši zgodbi.”

Vzpon in zlata devetdeseta ...

Restavracija Triglav je v okviru TOZD Gostinstvo Nova Gorica začela poslovati leta 1977. Odprli so jo v severnem, večetažnem kraku razvejane nizke betonske poslovne stavbe na sečišču takratne Leninove, današnje Rejčeve ulice s Cankarjevo ulico. Lokal je ponujal snack bar, kjer so pripravljali malice in kosila, in restavracijo s klasično ponudbo. Sprva je med drugim tudi z do 600 obroki zalagal jedilnice podjetij, ki so zagotavljala prehrano delavcem. Ko pa so v teh jedilnicah začeli sami pripravljati tople obroke, so se v Triglavu prilagodili in predrugačili ponudbo.

Leta 1985 so odprli eno od prvih picerij na Goriškem. “Novogoričani vedo povedati, da je bila Triglav priljubljena predvsem med tistimi, ki so jim bile pice z debelejšim testom posebej pri srcu. Bila je tudi za tiste čase dokaj moderno opremljen lokal, posebej pa so bile zaželene mize v nekoliko dvignjenem delu,” so v Hitu izbrskali iz arhivov in po spominih. Uvedli so tudi zbiranje kuponov, s katerimi so si gostje zagotovili vsako deseto pico brezplačno, hkrati je te bilo mogoče tudi naročiti in nesti domov. “Glede poslovanja pa lahko povemo to, kar lahko potrdijo številni goriški gostinci, da so bila zlata leta družinskih in tudi poslovnih obrokov v začetku 90. let prejšnjega stoletja,” so še odgovorili v Hitu.

... in nato zaton

Restavracija in picerija je v zadnjih letih čez dan poslovala v spodnjih prostorih, kjer je bilo mogoče dobiti tudi dnevna kosila, zvečer pa je v zgornjih prostorih bila picerija in špageterija. Jeseni 2008 pa je Hit sklenil lokal zapreti, ker ni ekonomično posloval, hkrati pa se je Hit usmeril k opravljanju in ohranjanje gostinske dejavnosti v objektih, ki nudijo še druge turistične storitve (zabavišča in hoteli Perla, Park, Sabotin, Lipa). “Prostore smo nato tudi oddajali, a najemniki obrata žal niso uspeli ohraniti pri življenju,” pojasnjujejo v Hitu.

A niso bili edini, ki jim v tem objektu na križišču Rejčeve in Cankarjeve ulice ni uspelo. Čeprav ponudniki različnih storitev zasedajo vse prostore v sosednjih sorodnih stavbah (z izjemo enega), je tista, v kateri je delovala picerija Triglav, povsem prazna.

Sredi centra je nastala hiša duhov

Pod picerijo je bila zdaj že dolgo zaprta ribarnica, poleg nje pa prodajalna s splošnim blagom, danes Mercator. A preselila se je čez ulico v objekt, poznan kot Kemometal. Trgovin verig Maya Maya in Clarus, ki sta jo nadomestili, pa tudi ni več, enako kot ne avtošole v prostoru zraven. Optika je najdlje delovala na tem mestu, dokler se ni maja 2012 preselila v Supernovo.

Kot so povedali v podjetju Planeta, ki ima verigo Clarus, so razlogi za selitev skoraj samoumevni: v Supernovi je frekvenca ljudi večja, tam je znatno več parkirnih mest kot na Cankarjevi. In prejšnja poslovalnica je bila tudi dokaj majhna, v Supernovi pa ponujajo večjo, so pojasnili. O tem, kaj bo s prostori “stare optike”, pa ne odločajo. Ta del poslovnega objekta sredi mesta so namreč imeli v najemu od družbe Ursus nepremičnine. Ta pa je po javno dostopnih podatkih v stečaju.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano