S strupom modrasa proti raku

V Gimnaziji Jurija Vege so v petek pripravili sprejem za ekipo mladih raziskovalk - Tejo Kosmač, Julijo Križaj in Majo Šubic, ki so minuli teden na Mostratec, svetovnem tekmovanju mladih naravoslovcev v Braziliji, osvojile prvo mesto in zlato priznanje v skupini kemije. Prepričale so z raziskovanjem antimetastatskega potenciala strupa modrasa.

  Raziskovalke - Julija Križaj, Maja Šubic in Teja Kosmač (od 
leve)  pred panojem z izvlečkom svoje raziskave na Mostratec 
v Braziliji. Foto: Mostratec
Raziskovalke - Julija Križaj, Maja Šubic in Teja Kosmač (od leve) pred panojem z izvlečkom svoje raziskave na Mostratec v Braziliji. Foto: Mostratec

IDRIJA > > Četrtošolke - dijakinje Gimnazije Jurija Vega - Teja Kosmač, Julija Križaj in Maja Šubic - so minuli teden na največjem, letos že 30. tekmovanju mladih raziskovalcev Mostratec v Braziliji osvojile prvo mesto med kemiki in zlato priznanje. Tema njihove naloge je bila izolacija disintegrinov iz strupa modrasa in ocena njihovih antimetastatskih sposobnosti.

Na tekmovanju z okrog 400 sodelujočimi ekipami iz vsega sveta so raziskavo, ki so jo opravile na Inštitutu Jožef Štefan v Ljubljani, predstavile, jo zagovarjale in naposled ... “Nagrade so razglašali od četrtega mesta navzdol. Ko so na prvem mestu prebrali naslov naše naloge in naša imena, je bil to za nas nepopisen trenutek sreče. Pravzaprav se ga ne da niti opisati,” je povedala Julija Križaj.

Uspeh sta napovedovala že nagrada, ki so jo dekleta letos dobile v družbi Krka, kot obetavne mlade raziskovalke in tema sama. Znanstveniki po svetu šele dobro začenjajo z raziskavami potenciala strupa modrasa v boju proti raku. Tezo, da se v strupu oziroma v njem vsebovanih proteinih - disintegrinih, obeta možnost priprave zdravila, ki bo preprečevalo širjenje - metastaziranje rakavih celic, so dekleta v raziskavi tudi potrdila.

Pred potrditvijo teze, so se Teja, Julija in Maja morale za več mesecev zakopati v delo na Inštitutu Jožef Štefan, ki se je med prvimi v svetu vključil v raziskave potencialov modrasovega strupa. V pomoč sta jim bila mentorja iz Odseka molekularne in biomedicinske znanosti dr. Adrijana Leonardi in dr. Toni Petan, v šoli pa jim je stala ob strani profesorica kemije Magdalena Kunc.

Uspeha, ki odmeva doma in v svetu (Slovenijo je na Mostratecu prvič lani zastopala ekipa dveh dijakov iz Gimnazije Vič v Ljubljani in z nalogo o odzivanju spremenjenih človeških celic na svetlobo prav tako osvojila prvo mesto in zlato priznanje), so zelo veseli tudi v domači šoli. V petek so dekleta počastili s slovesnim sprejemom. V roke jim je skupaj z drugimi segel sošolec Jernej Šavli, ki se je pred slabim mesecem z vseslovensko ekipo mladih kemikov iz ameriškega naravoslovnega tekmovanja iGEM prav tako vrnil z zlatim priznanjem, z glasbo sta jih počastila sošolca - lanski dijak leta Jernej Štremfelj in obetavna violinistka Neža Rejec, vodstvo šole pa z veliko torto. SD


Najbolj brano