Redarji brez milosti v centru

Toliko mestnih redarjev naenkrat, kot jih je v teh dneh na Ulici Gradnikove brigade, je redko videti. S poostrenim nadzorom delamo red pri parkiranju, tudi za dostavo, na pločnikih in kolesarskih stezah, zatrjujeta župan Matej Arčon in vodja redarstva Vojko Turk. Lotili naj bi se tudi problema kamp prikolic, ki se tam kopičijo. V kratkem naj bi red šli delat še na Delpinovo ulico, napovedujeta.

V teh dneh redarji “stražijo” na Ulici Gradnikove brigade, nato 
se selijo na Delpinovo ulico.  Foto: Mitja Marussig
V teh dneh redarji “stražijo” na Ulici Gradnikove brigade, nato se selijo na Delpinovo ulico.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Prvi in drugi dan smo kršitelje samo opozarjali, v tretje pa jih bomo kaznovali. V dveh dneh smo izrekli 16 opozoril,” je včeraj pojasnil vodja mestnega redarstva Vojko Turk, ki je potrdil, da so se lotili poostrenega nadzora nad parkiranjem na Ulici Gradnikove brigade, ki bo trajal še kakšen dan. To je največja stanovanjska soseska v mestu, poleg tega pa je tam tudi veliko trgovin, lokalov, frizerski saloni, dve lekarni in podobno.

Če je razumljivo, da se sankcionira tiste, ki zaradi udobja parkirajo na pločnikih, kolesarskih stezah in zelenicah, so zaradi onemogočanja dostave bolj nejevoljni lastniki trgovin in lokalo. In z njimi tudi, denimo, delavci javnih služb, od plakaterjev Mestnih storitev do smetarjev ali uslužbencev oziroma osebja, ki dostavljajo zdravstvenemu domu.

Prepovedano za vse

“Vsi imajo v neposredni bližini parkirna mesta. Absurdno je, da nekdo parkira velik kamion na pločnik, zato da bi dostavil nekaj kilogramov težek paket,” odgovarja Turk in poudarja, da parkiranje na pločnikih, razen če ni posebej označeno, ni mogoče za nikogar, ne za zasebnike ne za omenjene javne službe. Nadzora namreč ne izvajajo po odloku občine, pač pa po zakonu o pravilih cestnega prometa, po katerem prepoved velja za vse, razen za redarje, gasilce, vojsko in policijo.

Kmalu poostreno na Delpinovi ulici

“Izjem ni in jih ne sme biti,” potrjuje župan Matej Arčon, ki odslej napoveduje striktno politiko poostrenega nadzora, ker so postale razmere že nevzdržne. In napoveduje, da bo po Ulici Gradnikove brigade na vrsti zelo problematična Delpinova ulica, kjer je parkirni “teksas” eden od najhujših v mestu. Obenem najavlja, da bodo mirujoči promet v tem delu mesta celovito uredili. Možnih različic oziroma idej, kako to narediti, je več. “Za katero se bomo odločili, bo bolj jasno, ko bo dokončan in potrjen prometni načrt,” najavlja Arčon.

Da se občinski redarji v kratkem selijo delat red na Delpinovo ulico, je potrdil tudi vodja redarstva Vojko Turk. Zanikal pa je namigovanja, da imajo redarji že dolgo navodila, naj tamkajšnjih kršitev ne kaznujejo. “Takšnih navodil naši redarji nimajo, delajo po prosti presoji,” odgovarja. Avtomobili tam redno parkirajo kljub znaku za prepoved parkiranja in ustavljanja ter na prostorih za taksije, kazni pa ni. Turk zatrjuje, da je glavni problem, ker je redarjev premalo, da bi bili bolj prisotni ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano