Radi bi privabili čim več dijakov

Univerza v Novi Gorici je s slovenskima licejema Simon Gregorčič in Primož Trubar iz Gorice podpisala sporazum o sodelovanju. Dijakom so na voljo predavanja, usposabljanja, naravoslovni dnevi in druge vsebine univerze, ki želi tudi na ta način privabiti čim več mladih z druge strani meje, da bi se vpisali na njene fakultete.

Univerza bo dijakom ponujala izobraževalne vsebine in jih tako morda  prepričala, da se plača študirati na eni od njenih fakultet.  Foto: Boštjan Bensa
Univerza bo dijakom ponujala izobraževalne vsebine in jih tako morda prepričala, da se plača študirati na eni od njenih fakultet.  Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Novogoriška univerza ima na področju naravoslovja, tehnike, humanistike in umetnosti že vzpostavljeno sodelovanje z nekaterimi srednjimi šolami, zdaj pa je te vrste sporazuma prvič podpisala tudi z zamejskima šolama.

Humanistični in znanstveni licej Simon Gregorčič in klasični licej Primož Trubar ter Univerza v Novi Gorici (UNG) si od sodelovanja obetajo veliko. Univerza profesorjem z liceja omogoča strokovno izpopolnjevanje z udeležbo na predavanjih in vajah, dijaki pa lahko obiskujejo predavanja, uporabljajo laboratorije univerze, na fakultetah lahko opravljajo prakso, univerza bo zanje organizirala naravoslovne dneve ... Prvih 25 dijakov se je tako ali drugače že vključilo v ponujene programe, ki so zanje brezplačni.

Korist si obeta tudi univerza. Rektor Danilo Zavrtanik pravi, da na ta način širi potencialni prostor za pridobivanje bodočih študentov na italijansko stran. Ker univerza na obmejnem prostoru deluje že skoraj dve desetletji, je bilo pričakovati, da bo že doslej bolj pritegnila dijake iz Italije. Po besedah ravnateljice omenjenih licejev Elizabete Kovic pa se večina njihovih dijakov italijanskih staršev ali tistih iz mešanih zakonov odloča za vpis na italijanske fakultete. Ker bodo zdaj iz prve roke spoznavali programe novogoriške univerze, tam pričakujejo, da se jih bo več odločilo za študij pri nas. UNG je zamejskemu goriškemu prostoru najbližja slovenska univerza. “To sodelovanje je koristno za obe strani, tudi za mlade ljudi, ki bodo imeli možnost dodatnega izobraževanja s strani univerze, in najbrž si oboji obetamo več dijakov in študentov, ker odpiramo dodatne možnosti za izbiro pri študiju,” je potrdil Zavrtanik.

MM


Najbolj brano