Pšenico bi raje kupovali doma, a je ni dovolj

V Mlinotestu pričakujejo, da bodo od slovenskih kmetov letos odkupili približno četrtino pšenico, ki jo potrebujejo. Odkupne cene za pšenico najvišje kakovosti se gibljejo od 145 do 170 evrov za tono.

Če bi v Vipavski dolini pridelali več pšenice, bi jo Mlinotest 
tudi več odkupil. Foto: Leo Caharija
Če bi v Vipavski dolini pridelali več pšenice, bi jo Mlinotest tudi več odkupil. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Za Mlinotest je pšenica najpomembnejša surovina, vsako leto jo odkupijo do 50.000 ton. Manjši del jo kupijo v Sloveniji. Vsa leta si prizadevajo, da bi bil delež domače pšenice čim večji, tudi zato, ker se kakovost slovenske pšenice zadnja leta zvišuje. A količine doma ne zadostujejo, pšenico - tudi zaradi bližine - kupujejo predvsem od avstrijskih in madžarskih kmetov. Zlasti avstrijska pšenica je izjemno kakovostna, saj dosega tudi 15 odstotkov beljakovin. Po kakovosti jo prekaša samo še kanadska pšenica.

V Mlinotestu pričakujejo, da bodo letos od slovenskih kmetov, kmetijskih zadrug in kmetijskih podjetij odkupili približno četrtino potrebne pšenice.

Mlinotest si sicer prizadeva kupiti pšenico v lokalnem okolju in tudi s tem spodbujati kmetijsko pridelavo v Vipavski dolini, vendar so količine, kupljene v bližnji okolici, zanemarljive. Odkupijo sicer vso razpoložljivo pšenico, primerno za mletje, ki je pridelana v Vipavski dolini. Lani so je odkupili 230 ton in tudi letos nameravajo odkupili ponujene količine, ki bodo izpolnjevale merila kakovosti za mlevsko pšenico.

Cene pšenice se oblikujejo tržno, v Mlinotestu bodo za tono pšenico najvišje kakovosti ponujali od 145 do 170 evrov. “Tudi mi se ravnamo po tržnem kriteriju - seveda poiščemo najboljše ponudbe, prednost damo slovenski pšenici, nikoli pa ne odstopamo od zahtevanega kriterija kakovosti,” še zagotavljajo v Mlinotestu.

SR


Najbolj brano