Prve vipavske mocarele

Iz vipavske mlekarne, ki jo je pred poldrugim letom kupilo italijansko-slovensko podjetje Ekolat, se kotalijo prve mocarele. Gre za poskusno proizvodnjo na eni od predvidoma skupaj treh ali štirih proizvodnih linij, mocarele pa je tudi že mogoče kupiti v trgovinah vipavske Fame.

Tako je videti mocarela iz vipavske mlekarne.  Foto: Leo Caharija
Tako je videti mocarela iz vipavske mlekarne.  Foto: Leo Caharija

VIPAVA >Mešano podjetje Ekolat je zagon proizvodnje v vipavski mlekarni napovedovalo že za lansko poletje, a se je zgodba, tudi zaradi dodatnih stroškov pri pripravi prostorov in nakupu opreme, zapletla in podaljšala. Zdaj so proizvodnjo le zagnali, sprva poskusno. “Proizvodna linija še ne deluje brezhibno, njena učinkovitost je še podpovprečna. Zato je tudi količina mocarele, ki jo izdelamo, še skromna, a tako bo le začasno. Postopoma bo proizvodnja rasla,” pravi Albino Dal Bello, izvršni direktor družbe Trevisanalat, ki je skupaj s slovensko družbo Mlekop ustanovila družbo Ekolat in konec leta 2013 odkupilo vipavsko mlekarno.

V poskusni proizvodnji zdaj dnevno izdelajo približno dve toni mocarele, kasneje, ko bo linija delovala brezhibno in bodo zagnali še dodatno, bo količina predvidoma štirikrat, petkrat večja. Za zdaj mocarelo iz Vipave prodajajo svojim kupcem predvsem v Italiji, naprodaj pa je tudi pri nas, v trgovinah Fame.

V začetku julija v vipavski mlekarni pričakujejo obisk strokovnjakov, ki bodo preverili izpolnjevanje zahtev certifikata oziroma standarda IFS, ki je namenjen komuniciranju med trgovcem in proizvajalcem živil. Združuje zahteve sistema HACCP po Codex Alimentariusu, poleg tega pa še pravila dobre poslovne in dobre higienske prakse, sledljivosti ter označevanja živil, za prodajo živil trgovskim verigam pa je malone nepogrešljiv.

V vipavski mlekarni dela nekaj več kot deset delavcev, kasneje, ko bodo zagnali še drugo in tretjo linijo, bodo zaposlili še dodatne. Za razliko od trevižanske mlekarne, ki prideluje mocarelo s postopkom fermentacije, v Vipavi mocarelo izdelujejo z manj zahtevnim in cenejšim postopkom.

Večinski delež v družbi Ekolat ima italijanska mlekarna, manjšinski pa je v rokah slovenske družbe Mlekop, ki združuje kmetijske družbe in zadruge z območja Gorenjske ter z mlekom oskrbuje Ekolat. Ta se je ob nakupu mlekarne zavezal, da bo tudi vnaprej kupoval slovensko mleko, ki ga bo predeloval v Vipavi. Za zdaj tam (še) ne predelujejo mleka iz Vipavske doline, ki gre zdaj, tudi prek nekaterih gorenjskih zadrug, v sosednjo Italijo.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano