Promet bo še oviran

Ta konec tedna bi morali končati obnovo hitre ceste med Selom in Dobravljami, a stroji se še ne bodo umaknili. Meritve so potrdile navedbe voznikov o neravninah, ki jih občutijo med vožnjo po obnovljenem odseku. Na Darsu so pojasnili, da so posledica nepravilnosti pri izvedbi del. Izvajalec naj bi jih popravil najkasneje v dveh tednih.

Odsek so obnovili, a morajo odpraviti  nepravilnosti, zato bo promet še dva tedna oviran. Foto: Alenka Tratnik
Odsek so obnovili, a morajo odpraviti nepravilnosti, zato bo promet še dva tedna oviran. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKA DOLINA > Gradbene ekipe so v petek zaključevale dela v sredinskem pasu med voziščema, in če ne bi bilo napak, bi bila obnova prvega odseka tudi z zamudo pri dobavi elementa za sanacijo viadukta Selo ta konec tedna končana.

A pristojni so resno vzeli navedbe voznikov, ki so med vožnjo na obnovljenem odseku začutili valovanje oziroma neravnine. “Meritve ravnosti so pokazale nekatera daljša območja obnovljene ceste, kjer so neravnine presegale mejno in skrajno mejno vrednost, kot jo predpisuje tehnična specifikacija za ceste. Neravnine so nastale pri asfaltiranju obrabne plasti asfalta in so posledica nepravilnosti pri izvedbi del,” so pojasnili na Darsu.

Kot so povedali, bo izvajalec, dela po pogodbi v skupnem nastopu izvajata Kolektor CPG Nova Gorica in CPK Koper, odpravil na svoje stroške. Kolikšni bodo, še ni znano. Na Darsu so potrdili, da bodo pomanjkljivosti začeli odpravljati takoj po zaključku del po pogodbi, to pomeni v začetku prihodnjega tedna.

“Čas, ki bo za to potreben, je odvisen predvsem od vremena, saj gre za asfalterska dela, ki so pogojena z lepim vremenom. Ocenjujemo, da bodo zaključili najkasneje v roku 14 dni,” so še pojasnili na Darsu. Promet bo med popravili odseka potekal dvosmerno po desnem obnovljenem delu vozišča, podobno kot v začetni fazi obnove.

Po zadnjih napovedih z Darsa pa pred pomladjo verjetno ne gre pričakovati naslednje faze obnove hitre ceste, in sicer na odsekih med Vipavo in Ajdovščino ter med Ajdovščino in Selom. Tu naj bi obnovili dobrih 15 kilometrov ceste v obe smeri. Postopek javnega naročila še ni končan, edino vlogo na razpis sta v skupnem nastopu poslala Kolektor CPG d.d. Nova Gorica in CPK d.d. Koper, ki bi dela opravila za 12,4 milijona evrov.

V okviru teh del bodo tudi obnovili dotrajano vozišče priključka Ajdovščina z vsemi štirimi izvozno-uvozni kraki, osem manjših mostov in štiri podvoze. Na viaduktu Lijak bodo zamenjali dilatacije, za večjo prometno varnost pa bodo na hitri cesti razširili in podaljšali odstavne niše. K večji varnosti naj bi po obnovi prispevala tudi betonska ograja, ki jo na obnovljenih odsekih nameščajo med obe polovici hitre ceste.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano