Ponoči sveti, kot bi bil dan

Prenovljeno središče Nove Gorice nima le novih tlakov in klopi, pač pa je tudi izdatno osvetljeno. Preveč, so prepričani v astronomskem društvu Teleskop, kjer trdijo, da so se projektanti in občina požvižgali na državno uredbo, ki prepoveduje svetlobno onesnaževanje. Na občini to odločno zanikajo, a priznavajo nekaj napak, ki da jih bo izvajalec odpravil.

Žarometi ne osvetljujejo le Bevkovega trga, pač pa tudi okolico in nebo, prav tako  tisti ob Rusjanovem spomeniku, opozarjajo v društvu. Napake bomo odpravili, zagotavljajo na občini.
Žarometi ne osvetljujejo le Bevkovega trga, pač pa tudi okolico in nebo, prav tako tisti ob Rusjanovem spomeniku, opozarjajo v društvu. Napake bomo odpravili, zagotavljajo na občini. 

NOVA GORICA > Mestno središče je ob odprtju svetilo “na polno”. Če Bevkov trg, Rusjanov spomenik in trg Vrtnica prej niso bili osvetljeni ali pa so bile luči diskretne, je po novem svetlobe bistveno več. Preveč, so prepričani v astronomskem društvu Teleskop, ki je na omenjenih mestih opravilo tudi meritve. Te so pokazale, pravi predsednik društva Primož Kuk, da vrednosti precej presegajo tiste, ki so določene v Uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja, ki velja od leta 2007 in bi jo morali spoštovati. Svetloba zato ni niti okolju prijazna niti ljudem neškodljiva, trdijo v društvu. Kot pojasnjuje Kuk, preveč sveti tako na trgu Vrtnica, “kjer so izredno moteče LED svetilke postavljene skoraj pravokotno na podlago, tako da gre praktično polovica svetlobnega toka v nebo,” kot žarometi na 12 metrov visokih stebrih na Bevkovem trgu. Svetlobo teh bi morala k tlom usmerjati senčila, a se to ne dogaja.

“Največji svetlobni madež pa je spomenik Edvardu Rusjanu,” trdi Kuk in pojasnjuje, da je veliko preveč osvetljen, da gre večina svetlobe v nebo, kar je popolnoma v nasprotju z uredbo in je zato prepovedano, pa da bi spomenik lahko učinkovito osvetljevali s stebra, ki so ga postavili ob njega ... Poleg tega so v društvu prepričani, da gre s preosvetljevanjem v nič tudi precej davkoplačevalskega denarja. Zaradi naštetega so prepričani, da “so se projektanti in očitno tudi občina kot investitor popolnoma požvižgali na uredbo.”

Društvo je med drugim na Turistično zvezo Slovenije celo naslovilo zahtevo, naj jo izključi iz tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Na občinI se z očitki društva ne strinjajo. Vsaj ne v celoti. Že pri postavljanju svetil v centru so po opozorilih društva in dvoma o tem, ali so skladna z uredbo, projektanti zamenjali del svetil ob tako imenovani trgovski ulici in promenadi. Na Bevkovem trgu so bila montirana neustrezna senčila, ki bodo zamenjana. Projektanti so obenem prepričani, da osvetlitev Rusjanovega spomenika ni v nasprotju z uredbo. A priznavajo, da bo treba nekatere napake odpraviti.

Prav to pravijo tudi na občini, kjer odločno zanikajo, da bi se požvižgali na uredbo. “Napake, ki so nastale pri izvedbi, bo moral izvajalec odpraviti,” so pojasnili v občinski upravi. Na primer žaromete na Bevkovem trgu, kjer senčila niso ustrezna in jih bodo zamenjali. Barvne talne reflektorje pa bodo prižigali le v času prireditev in ob novem letu.

Če ne bodo našli ustrezne rešitve, bo enako veljalo tudi za trg Vrtnica, kjer je, po trditvah občine, “nastal problem pri različnem razumevanju nekaterih določil uredbe.” A obljubljajo: “Ne glede na to pa je dogovorjeno, da bo razsvetljava, razen med prireditvami in prazniki, ugasnila po 24. uri.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano