Pomoč kmetom in ogroženim na en mah

Kmetijsko ministrstvo in obe največji slovenski humanitarni organizaciji so v novogoriških prostorih Karitasa predstavili donacijo sadja in zelenjave tema organizacijama, ki obenem predstavlja pomoč slovenskim kmetom.

Kmetijsko ministrstvo, Karitas in RKS skupaj za pomoč ion 
kmetom in socialno ogroženim. Foto: Ambrož Sardoč
Kmetijsko ministrstvo, Karitas in RKS skupaj za pomoč ion kmetom in socialno ogroženim. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Gre pravzaprav za ukrep EU in znotraj nje Slovenije za reševanje težav s presežki kmetijskih pridelkov na trgu. Slovenija bo z denarjem EU (1,2 milijona evrov) od kmetov odkupila 3000 ton, v glavnem jabolka in korenje, ter jih dala največjima humanitarnima organizacijam pri nas.

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic in generalna sekretarka Rdečega Križa Slovenije Renata Brunskole sta izrazila zadovoljstvo, ker lahko na ta način tudi ljudem v stiski ob prehranskih paketih ponudijo nekaj dodatnega, sveže sadje oziroma, kot je dejala Bruinskoletiva, bolj uravnoteženo prehrano: “Dostikrat se je zgodilo, da v okviru naših paketov pomoči to ni bilo možno.” Oba sta tudi dejala, da lahko ukrep kmetijskega ministrstva služi kot zgled sodelovanja njih in države, Jerebic pa dodatno zadovoljen zato, ker bodo učinki tega koraka trajali še prihodnje leto. Namestnica ravnatelja Škofijske Karitas Koper Jožica Ličen pa je odgovorne opomnila, da bi bile tudi podobne donacije mleka še kako dobrodošle.

Židan je ob tej priložnosti naštel še nekatere druge poteze, ki so jih naredili ali jih še bodo za pomoč pridelovalcem sadja in zelenjave. Eden je, da država nagovarja domačo javnost, naj kupuje slovenske pridelke, pri sadju bodo prihodnje leto povišali stopnjo sofinanciranja zavarovalnih premij. “Na področju mleka je kriza zelo velika in kmetom bomo izplačali enkratno pomoč. EU pa je sprejela naš predlog, da z denarjem iz rezerv kupi nekaj mleka v prahu in se bo poslalo tja, kjer je treba pomagati beguncem,” je opisoval minister. In še en ukrep je odpiranje vrat novih trgov za tukajšnje pridelovalce z diplomacijo, pri čemer je Židan izpostavil Kitajsko. AS


Najbolj brano