Po zabavi naj ostane čisto

Organizatorji in obiskovalci festivalov, ki bodo na Sotočju odzvanjali vse poletje, so vse bolj ekološko ozaveščeni. To jim priznavajo tudi koordinatorji projekta Zero waste, ki so z njimi v Tolminu včeraj na delavnici izmenjevali izkušnje in mnenja.

Pri tako veliki množici je eden od pomembnejših vidikov 
ekologija, predvsem odpadki. Foto: Miha Koron
Pri tako veliki množici je eden od pomembnejših vidikov ekologija, predvsem odpadki. Foto: Miha Koron

TOLMIN > Metaldays je v teh dneh v Tolmin že pritegnil na tisoče ljubiteljev metalske glasbe, skupaj s Punkrock Holidayem, Sajeto in Overjam Reggae Festivalom pa bo do konca festivalskega poletja kraj in okolico skupaj obiskalo kakšnih 20.000 ljudi, kar je skoraj šestkrat več kot ima Tolmin prebivalcev. Pri tako veliki množici je eden od pomembnejših vidikov ekologija, predvsem odpadki. Na tem področju so organizatorji festivalov, tudi s pomočjo občine, v zadnjih letih naredili ogromen premik naprej, sta včeraj v Tolminu potrdila eden od vodilnih pri projektu Zero waste dr. Marko Perić in Daša Fabjan iz portoroške Turistice, sodelavka pri pripravi smernic in spletnega portala za organizacijo Zero waste prireditev in festivalov. Omenjeni projekt spodbuja čim bolj trajnostno naravnane prireditve.

Organizatorji festivalov so potrdili, da veliko delajo na tem - od tega, da spodbujajo vračanje plastičnih kozarcev za pijačo, do tega, da tistim, ki so v festivalskih kampih, delijo vrečke za ločeno zbiranje odpadkov. Menili so, da je tolminsko festivalsko poletje okoljsko ozaveščeno in bi bilo lahko za zgled. Veliko bi se dalo še izboljšati, pravijo organizatorji, ker pa so nekateri ukrepi povezani s precejšnjimi stroški, bi bilo morda smiselno razmišljati, da bi za ta namen kandidirali tudi za denar EU.

Kako pomembno na okolje vplivajo turisti, je povedal direktor Komunale Tolmin Berti Rutar. Na Tolminskem namreč 58 odstotkov odpadkov ločijo že na izvoru, med poletno turistično sezono pa odstotek ločenih odpadkov pade na 45, predvsem na račun enodnevnih gostov. Zato je toliko bolj pomembno, da so ti čim bolj ozaveščeni, pri tem pa jih lahko usmerja ne le občina, pač pa tudi ostali, vključno z organizatorji festivalov. Ti so si na koncu na delavnici o tako imenovani zero waste praksah izmenjali tudi izkušnje in mnenja.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano