Po knjige kmalu v Šempeter?

Kot kaže se bo Šempetrcem le uresničila dolgoletna želja in bodo dobili svojo knjižnico. Za zdaj preverjajo možnost, da bi jo začasno uredili v atriju osnovne šole, stalne prostore pa naj bi čez nekaj let dobila v prenovljeni kinodvorani.

Dolgoročno nameravajo knjižnico urediti v nekdanji kinodvorani, zdaj stisnjeni med Šanpierom in zavarovalnico, ki pa 
je pred letom 2017 ne bodo obnavljali.  Foto: Vanesa Colja
Dolgoročno nameravajo knjižnico urediti v nekdanji kinodvorani, zdaj stisnjeni med Šanpierom in zavarovalnico, ki pa je pred letom 2017 ne bodo obnavljali.  Foto: Vanesa Colja

ŠEMPETER > “Krajevni knjižnici v Šempetru smo naklonjeni. Mnenja smo, da jo kraj potrebuje, tako zaradi števila prebivalcev kot zaradi oddaljenosti od Nove Gorice. O tej pobudi smo že lani govorili in bomo zelo radi priskočili na pomoč. Kolegice so mi omenile, da že zbiramo gradivo za krajevno knjižnico. Ko bo prostor, smo pripravljeni,” je pobudo, da bi v Občini Šempeter-Vrtojba odprli krajevno knjižnico (poleg Brd je to edina občina na Goriškem, ki je nima), podprla direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka Irena Škvarč. A kot je povedala, so njihove naloge priprava gradiva, strokovna priporočila, zagotavljanje standardov glede kakovosti dela, prostorov, zbirke in podobno, prostore in opremo pa mora zagotoviti občina, ki naj poskrbi tudi za zaposlitev knjižničarke oziroma knjižničarja.

Na občini so pripravljeni - krajevno knjižnico načrtujejo urediti v nekdanji kinodvorani, ki jo bodo čez nekaj let obnavljali. A utegne se zgoditi, da Šempetrcem in Vrtojbencem ne bo treba tako dolgo čakati, saj se je našla možnost, da bi prostore uredili dokaj hitro. Svetnica Vlasta Mozetič (SD) je namreč predlagala, da bi jo umestili v atrij OŠ Ivana Roba. “Atrij ni zaseden, prostor ima dostop iz zunanje strani in iz šole, šola je varovana,” je nizala argumente. Župan Milan Turk predlog načeloma podpira, a pristavlja: “Glede tega se bo treba dogovoriti s šolo. Če bo sprejemljivo zanjo in za uporabnike, lahko tam začasno uredimo knjižnico.”

Obenem pričakuje, da bodo v Goriški knjižnici Franceta Bevka pripravili načrt oziroma okvirne podatke, kolikšni bi bili stroški, kakšne prostore bi potrebovali, kaj bi to pomenilo organizacijsko za knjižnico, skupaj bi ugotovili tudi, ali je prostor šolski atrij primeren. “Naklonjena sem temu, da se širi kultura v kraju in zato načelno podpiram ureditev krajevne knjižnice. A atrij v šoli zdaj ni urejen in brez neke investicije je tukaj ne bo mogoče umestiti,” pa pravi ravnateljica šole Slavica Bragato. Tudi od tega, koliko bi stala, bo odvisno, ali se bo občina odločila za to možnost.

Dolgoročno pa bi bila knjižnica, kot rečeno, v kinodvorani. Prenova slednje pred letom 2017 ni predvidena in obenem tudi ne bo ravno poceni, je dejal Turk. “Ta naložba je v razvojnih programih načrtovana za leto 2017. Prenova je nujna, nekoliko pa se odmika, tudi zaradi lastništva nepremičnin. Vse bo odvisno od denarja,” je pojasnil. Arhitekti med drugim predlagajo, da bi bilo smiselno, če bi se sosednja zavarovalnica izselila. A objekt je v lasti Pošte Slovenije, tako da bi se občina morala dogovoriti z njo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano