Padalci niso več edini gostje

V kampu Park Lijak so zadovoljni z obiskom v letošnji sezoni. Z večletno promocijo in skrbjo za udobje gostov jim je uspel preboj na zahodni trg, tako da med gosti nimajo več toliko Poljakov in Čehov, ampak predvsem Nizozemce in Belgijce. Ponosni so tudi na nagrado Zoover za najboljši slovenski kamp po ocenah tujih obiskovalcev.

Ob odprtju kampa  pred 13 leti so bili gostje večinoma le  
jadralni padalci. Danes predstavljajo le še slabo polovico 
vseh obiskovalcev. Foto: Aleksander Mladovan
Ob odprtju kampa pred 13 leti so bili gostje večinoma le jadralni padalci. Danes predstavljajo le še slabo polovico vseh obiskovalcev. Foto: Aleksander Mladovan

OZELJAN > “Pred 13 leti, ko smo začeli, so bili gostje skoraj izključno padalci. Danes predstavljajo 40 odstotkov vseh obiskovalcev, med ostalimi gosti pa je veliko kolesarjev in pohodnikov,” pove Aleksander Mladovan, ki skupaj z ženo Martino vodi kamp Park Lijak. Letošnjo sezono ocenjuje kot razmeroma dobro. Glede na to, da so odvisni od vremena, jim je to šlo na roko, le ko je bila vročina res prehuda, so jim gostje bežali v hribe, v Posočje.

Kamp, ki se razteza na hektarju površine, nudi 60 mest za kampiranje, kar pomeni, da lahko sprejme 250 ljudi. Gostje prihajajo večinoma s šotori in prikolicami, pa tudi z avtodomi. Na voljo sta jim dva bungalova in deset naravnih lesenih sob pod zemljo.

Z neba naravnost pred šotor

V kampu so letos sami pripravili zemljevid kolesarskih poti za širše območje od Kobarida do Kozine in Postojne, na katerem so označena vzletišča za jadralne padalce. Ti lahko po novem tudi pristajajo na registriranem pristajališču tik ob šotorih oziroma prikolicah.

“Največ gostov prihaja letos z Nizozemske, iz Belgije in Nemčije. Med domačimi gosti smo imeli le eno slovensko družino, ki je prišla s prikolico, zanimivo pa je, da Slovenci najbolj klikajo na našo spletno stran. Te uganke, zakaj toliko klikov in nobene realizacije, še nisem razvozlal,” še pove Mladovan.

Kritičen ostaja do nikakršne podpore s strani lokalne skupnosti. “V okoliških občinah, ajdovski in briški, so me sprejeli z odprtimi rokami in dobro sodelujemo,” še pojasni in pristavi, da imajo gostje, ki se ustavijo pri njih, vse blizu; morje, Brda, Alpe, Postojnsko jamo.

Nagrada za “naj” kamp

Posebno ponosen pa je na nagrado Zoover Award oziroma na zlato medaljo za leto 2015, ki jo je kamp Park Lijak prejel kot najboljši slovenski kamp po ocenah tujih obiskovalcev. Predvsem zaradi gostoljubja in urejenosti sanitarij.

“Zoover je spletna stran, namenjena ocenjevanju turističnih kapacitet. Gostje iz Luksemburga, Belgije in Nizozemske ne gredo nikamor, ne da bi preverili ocene na Zooverju. Vsekakor je to lepa referenca in potrditev, da dobro delamo” pojasni.

Doda, da so nagrado prejeli na podlagi prostovoljnih ocen v letu 2014. Že leta 2013 so prejeli oceno priporočljiv kamp, lani jih je Zoover visoko priporočal, letos pa so med slovenskimi kampi prejeli najvišjo oceno, kar je lepa spodbuda za nadaljnji razvoj kampa.

NACE NOVAK


Najbolj brano