Opozicija je župana prijela za besedo

Sodni spor med podjetjem Marchiol in Občino Brda, ki ga je slednja izgubila in mora zato podjetju plačati 70.000 evrov, je spodbodel briško opozicijo. Od župana Franca Mužiča zahteva odgovor, ali bo za to prevzel odgovornost. Ta odvrača, da so v zapleteni zgodbi morda storili napako, a v dobri veri. Ta denar bodo skušali dobiti nazaj.

80 milijonov evrov vreden projekt Mrzlek je v Brda pripeljal boljšo vodo. Zaradi zapleta s plačilom 70.000 evrov pa župan Franc Mužič  (prvi z leve) sedaj kasira očitke.  Foto: Leo Caharija
80 milijonov evrov vreden projekt Mrzlek je v Brda pripeljal boljšo vodo. Zaradi zapleta s plačilom 70.000 evrov pa župan Franc Mužič (prvi z leve) sedaj kasira očitke.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO > “Sam bom prevzel vso materialno, politično in pravno odgovornost.” Stavek, ki ga je pred svetniki novembra lani izrekel briški župan Franc Mužič, se je pred dnevi obrnil proti njemu. Za besedo ga je namreč prijel svetnik (SDS) Jan Miklavc. Opozicija je izrabila priložnost in od Mužiča zahtevala odgovor, ali se bo držal svoje napovedi, “da bo v primeru izgube tožbe sam prevzel materialne, pravne in politične posledice. Zanima nas ali bo sam poplačal 80.000 evrov stroškov, ki bodo bremenili občinski proračun.”

Zapletena zgodba z nesrečnim koncem

Zgodba, ki je prerasla v očitke, je zapletena. Začela se je s plačilom del v okviru projekta Mrzlek. Glavni izvajalec Primorje je bil tik pred stečajem, lovili so roke, nastale so težave z garancijo. Ko so jih odpravili, so se morali na občini dobesedno čez noč odločiti, komu bodo nakazali 70.000 evrov za dela, ki jih je opravil podizvajalec Primorja, podjetje Vodi Gorica. Ker je bilo to dolžno denar podjetju Marchiol, so se s pogodbo dogovorili, da bo občina plačala kar slednjemu.

Nato pa se je zalomilo. Družba Vodi je nenadoma sporočila, da je pred prisilno poravnavo in da bi bilo plačilo na račun Marchiola mogoče tolmačiti kot oškodovanje upnikov v primeru postopka insolventnosti. Občina je zato 70.000 evrov kljub pogodbi plačala Vodom, zaradi česar pa je Marchiol vložil predlog za izvršbo, s katero je terjal ta denar. Občina se je nanjo sicer pritožila, a jo je višje sodišče zavrnilo. Tako je v bistvu morala plačati dvakrat - najprej podjetju Vodi in zdaj še Marchiolu.

Denar skušajo dobiti nazaj

Župan Mužič je že pred časom zatrdil, da je asignacijo med Marchiolom in družbo Vodi Gorica podpisal v dobri veri. Da so se odločili po tehtnem premisleku, katera je optimalna rešitev, je zatrdil tudi direktor občinske uprave Andrej Markočič. “Občina spoštuje odločitve sodišča, ščiti pa svoje interese tako, kot jih mora. Zato smo prek odvetniške pisarne že vložili zahtevek do družbe Vodi Gorica v tem postopku,” je po odločitvi drugostopenjskega sodišča napovedal Markočič. Prepričana sta, da so bili postavljeni pred zid, saj bi jih - karkoli bi storili - v vsakem primeru ena od strani tožila.

Napačne presoje v dobri veri se seveda zgodijo. Z nedavno napovedjo pred svetniki, da bo, če občina izgubi tožbo, prevzel vso odgovornost, tudi materialno, pa si je briški župan vendarle naredil medvedjo uslugo.Sploh ker je predvolilno leto, ko se vsaka beseda in izjava tehta z drugačnimi vatli kot običajno ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano