Okrožno sodišče v Novi Gorici znova uvedlo stečaj Agroinda

Okrožno sodišče v Novi Gorici je v ponovljenem odločanju o predlogu za začetek stečaja Agroinda, ki so ga že marca vložili delavci podjetja, danes ponovno, tako kot 24. maja letos, uvedlo stečaj za to podjetje. Sprejeti sklep še ni pravnomočen, pritožba je možna v 15 dneh. Za stečajnega upravitelja je sodišče imenovalo Andreja Perdana.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, VIPAVA > Sklep o začetku stečaja Agroinda je objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), v njem pa sodišče obširneje pojasnjuje dogajanje in svojo odločitev.

Novogoriško sodišče je namreč o predlogu za začetek stečaja že odločalo in 24. maja po pregledu vloženih listin in poizvedbah pri finančni upravi presodilo, da je Agroind insolventen.

Na ta sklep se je nato pritožil večinski lastnik, ukrajinska družba Demistone Holding, ki Agroind obvladuje prek podjetja Vipavski vinograd. Višje sodišče v Ljubljani je pritožbi ugodilo in razveljavilo izpodbijani sklep o stečaju ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek. Višje sodišče je menilo, da je sodišče prve stopnje zmotno presodilo, da je podana domneva o insolventnosti.

V ponovnem odločanju je novogoriško sodišče, kot je razvidno iz obrazložitve, delavce pozvalo k dopolnitvi predloga za stečaj, pri katerem so vztrajali, vodstvo podjetja pa je predlogu v celoti ugovarjalo.

Med drugim je pooblaščenec podjetja zahteval izločitev najprej sodnice in nato celotnega sodišča zaradi lokalne vpetosti v zadeve, a so na sodišču ocenili, da je bila zahteva podane z namenom zavlačevanja postopka, kar je nedovoljen razlog, "zato jo je bilo treba zavreči", v obrazložitvi navaja sodišče.

Sodišče je v ponovnem odločanju ob pregledu vseh listin zaključilo, da je družba Agroind dolgoročno plačilno nesposobna in zato insolventna, zato se je odločilo, da pošlje Agroind v stečaj. Niso pa delavci v predlogu za stečaj sodišču uspeli dokazati, da je družba trajnejše nelikvidna.

Upniki Agroinda imajo do vključno 9. novembra čas, da prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice, je razvidno iz oklica o začetku stečaja, ki je prav tako danes objavljen na spletnih straneh Ajpesa.

STA


Najbolj brano