Obogaten program z manj komerciale

Glasbeno in kulturno dogajanje v središču Nove Gorice se bo to poletje dva meseca neprekinjeno potekalo na ploščadi za novogoriško mestno hišo. Letni kino Silvana Furlana bo postregel z desetimi filmi, v drugi polovici avgusta pa si lahko obiskovalci obetajo tudi kak večji koncert na prenovljenem Bevkovem trgu.

Jutri zvečer bodo za udarno odprtje Poletne scene poskrbeli rockerji Zaklonišče prepeva z indie  kolegi Die Hamsters  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Jutri zvečer bodo za udarno odprtje Poletne scene poskrbeli rockerji Zaklonišče prepeva z indie kolegi Die Hamsters  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Jutri zvečer se bo s koncertom zasedbe Zaklonišče prepeva uradno začela letošnja Poletna scena, ki bo postregla s pestrim glasbenim, kulturnim, filmskim in otroškim programom za vse okuse.

Poletna scena bo letos brez palet

“Tokrat smo pripravili malce spremenjen program v primerjavi z lanskim, saj smo poudarek dali kulturi, etno, jazz in blues glasbi ter avtorskim projektom. Uvrstili smo manj pop kulture, a tudi na komercialo nismo pozabili,” je povedala Tatjana Šundovski Bašin, koordinatorica programa na prizorišču med knjižnico in občinsko stavbo. “Odprtje bo udarno, saj bo najprej na sporedu rock koncert, nato pa bomo oder prepustili mednarodno uveljavljenim ter lokalnim nastopajočim. Verjamemo, da bo vsak našel nekaj zase in se rad vračal na Poletno sceno,” dodaja Šundovski Bašin.

Julija in avgusta bo tako na ploščadi za novogoriško mestno hišo vsak dan živahno. Ob ponedeljkih bodo na sporedu potopisna predavanja in predstavitve knjig, torki pa bodo ponujali program za najmlajše. Srede in četrtki bodo zaznamovani z nastopi domačih glasbenih skupin in z glasbenimi pogovori, ob koncih tedna pa bodo oder zasedle tuje glasbene zasedbe. Ob nedeljah bo čas za stand up in gledališke ustvarjalce. Vstop bo prost na vse prireditve.

Filmi pod zvezdami

Od sobote, 26. julija, dalje bo deset zaporednih večerov rezerviranih za Letni kino Silvana Furlana, ki je že lani požel velik uspeh med obiskovalci na Poletni sceni. “Romantično šumenje filmskega traku bo moč slišati ob desetih, predvsem domačih filmih za vse generacije,” je dejala Mateja Zorn, koordinatorica letnega kina in dodala: “Filmi pod zvezdami so že v lanski sezoni na plan privabili veliko število ljudi, ki so si želeli ogledati dobre filme. To si želimo ponoviti.” Pred predvajanjem vsakega filma bodo za “dodano vrednost” poskrbeli gostje, ki bodo bodisi v vlogi članov avtorske ekipe bodisi kot poznavalci poklepetali o sedmi umetnosti, je še razkrila.

Projekt letošnje Poletne scene je skupaj vreden 80.000 evrov. Za program bo Mestna občina Nova Gorica odštela 30 tisočakov, za letni kino pa 15. “Največ nas stanejo prav stroški ter infrastruktura, za kar bomo plačali 35.000 evrov,” je izpostavil župan Matej Arčon.

Preureditev Bevkovega trga se bliža koncu, njegovo uradno odprtje pa bo 30. avgusta,napovedujejo na občini. Še pred tem naj bi občina na prenovljenem trgu priredila nekaj večjih koncertov, ki se bodo “zlili” z dogajanjem ob občinskem prazniku v začetku septembra. Poletna scena pa se bo končala 7. septembra.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano