Občine naj zadržijo deleže v Hitu

V državnem zboru je včeraj potekalo koalicijsko usklajevanje na temo novele zakona o igrah na srečo. Do danes je bil čas za pripombe in predloge, stališča politike bodo znana septembra.

Občine Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko 
skupaj obvladujejo skoraj 30-odstotni delež v Hitu. 

 Foto: Vanesa Colja
Občine Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko skupaj obvladujejo skoraj 30-odstotni delež v Hitu.  Foto: Vanesa Colja

LJUBLJANA, NOVA GORICA > “Jutri se zaključi javna razprava, za stališča politike pa smo podaljšali rok do 4. septembra, ko bo seja odbora za finance, na kateri se bo tudi na podlagi prispelih pripomb in predlogov dokončno oblikovalo stališča glede predlaganih sprememb zakona,” je po zaključku razprave včeraj povedal primorski poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec.

V zvezi z novelo zakona, ki je bila potrebna zaradi prilagoditve evropskemu pravnemu redu, se mu zdi pomembno, da občinam, ki imajo deleže v igralniških družbah, omogoča, da deleže odprodajo ali pa jih celo povečajo.

“Glede na to, da se išče strateškega partnerja, predvidevam, da bo tisti, ki bo prišel, hotel povečati vrednost Hita, zato upam, da občine, ki imajo lastniške deleže v Hitu zaradi trenutnih finančnih težav svojih deležev ne bodo prodale še pred tem,” je še povedal Nemec.

Kot pomemben dosežek SD na včerajšnjem koalicijskem usklajevanju je omenil načelno soglasje o tem, da se tudi potencialnim zaposlenim omogoči vključitev v proces lastninjenja Hita, kar do zdaj ni bilo mogoče.

Novela prinaša še vrsto drugih majhnih sprememb na različnih področjih od koncesij, napitnin, licenc za krupjeje in podobno. Na koalicijskem usklajevanju so se dotaknili tudi vprašanja davkov, ki je po mnenju tistih, ki delajo v igralniškem biznisu, eno ključnih, do jeseni pa ostaja tudi to odprta tema.

NN


Najbolj brano