Občina je morala Hitu vrniti preplačano nadomestilo za stavbna zemljišča

Mestna občina Nova Gorica je družbam z igralniško dejavnostjo in drugimi posebnimi dejavnostmi, med katere spada prodaja naftnih derivatov, skladno z občinskim odlokom zaračunavala visoka nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Po odločbi upravnega sodišča pa so bila nadomestila previsoka, zato je morala občina preplačila vrniti.

 Foto: Vanesa Colja
Foto: Vanesa Colja

NOVA GORICA > Finančna uprava RS je na podlagi sodbe novogoriške enote upravnega sodišča odločila, da mora občina Hitu vrniti skupno 1,8 milijona evrov preplačanega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča skupaj z zamudnimi obrestmi, Petrolu pa še približno 120.000 evrov. Odločba se je nanašala na obračunano nadomestilo v letu 2013, ki so ga v Hitu plačali, kasneje pa se nanj pritožili.

"Hit se je leta 2013 odločil, da se bo na odločbo pritožil, razloge za njihovo odločitev vedo samo oni, saj so dotlej plačevali nadomestila brez pripomb," je povedala direktorica občinske uprave Nova Gorica Vesna Mikuž.

Novogoriška občina je le v začetku postopka podala svoje mnenje o tem, zakaj je višje obremenjena igralniška dejavnost, kasneje pa ni bila stranka v postopku. Mikuževa je povedala še, da je bil zaradi nejasnosti v starem občinskem odloku za izračun nadomestil lani sprejet nov odlok, ki te nejasnosti odpravlja.

Občina je družbi Hit že vrnila denar, vendar se je na novo odločbo finančne uprave pritožila, je še povedala Mikuževa.

"Družba Hit je v zadevi nesorazmerne obremenitve pri odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za dejavnost igralnic na območju Mestne občine Nova Gorica ukrepala v skladu z ustreznimi zakonskimi možnostmi in pravicami. Vse sprejete odločitve s tem v zvezi, tudi nesprejemljivost odloga plačila, v celoti odražajo skrb za odgovorno poslovno ravnanje družbe Hit," so o odločbi povedali v Hitu.

Ob tem dodajajo, da nikakor ne morejo sprejeti očitkov, ki so usmerjeni k odnosom z okoljem, v katerem družba Hit deluje: "Prav Mestna občina Nova Gorica bi v vlogi enega izmed lastnikov družbe Hit morala te najbolj razumeti."

Družba Hit je Mestni občini Nova Gorica med letoma 2004 in 2014 skupno (brez poračuna za leto 2013) plačala za 15,6 milijona evrov vseh prispevkov za uporabo stavbnih zemljišč.

STA


Najbolj brano