Občina bi obnavljala zasebna stanovanja in jih oddajala

Občina Ajdovščina bo marca objavila razpis za oddajo neprofitnih stanovanj v najem. Na voljo jih je sedem, ob trenutnem povpraševanju pa pričakujejo okrog 50 vlog. Ker je v občini 1427 praznih stanovanj, a mnoga niso primerna za vselitev, župan Tadej Beočanin razmišlja, da bi občina lastnikom pomagala pri obnovi, nato pa bi stanovanja za določen čas oddajala v podnajem.

Na Ajdovskem je  največ zanimanja za dvosobna in manjša trisobna stanovanja. Sodeč po 
nepremičninskih portalih pa je stanovanje  skoraj nemogoče dobiti v najem.
Na Ajdovskem je največ zanimanja za dvosobna in manjša trisobna stanovanja. Sodeč po nepremičninskih portalih pa je stanovanje skoraj nemogoče dobiti v najem.  

AJDOVŠČINA > Po statističnih podatkih iz leta 2011 je v ajdovski občini 7266 stanovanj. 5698 je naseljenih, 141 je počitniških ali le sezonsko naseljenih, 1427 je praznih, od tega več kot polovica na podeželju. Na občini opozarjajo, da številka zajema tudi opuščene in propadajoče hiše, in ocenjujejo, da vsaj 80 odstotkov praznih stanovanj ni primernih za vselitev.

Ponudba je klavrna

Vseljivih pa lastniki iz najrazličnejših razlogov ne dajo na tržišče. “Čeprav je nepremičninski trg lani rahlo oživel, je zelo težko priti do hiše ali stanovanja za nakup, še slabše je pri najemu. Vse, kar pride na tržišče za dobro ceno, je v hipu prodano. Zato tudi občina zelo težko pride do stanovanj, s katerimi bi povečala svoj fond,” je pojasnil županov svetovalec za odnose z javnostmi Edo Pelicon.

Tudi Matija Ceket iz nepremičninske agencije Gaberit Nepremičnine se strinja, da je trenutna ponudba skopa. “Pomanjkanje je čutiti predvsem v segmentu stanovanj. Teh je v zadnjem letu precej manj na tržišču, prednjačijo pa rabljena. V Ajdovščini trenutno ni nobenega novozgrajenega za prvo prodajo. Pri stanovanjskih hišah je stanje malo boljše, ponudbe so zlasti v vaseh, mesto pa kakovostnih nepremičnin praktično nima. Tu mislim predvsem na enostanovanjske hiše novejšega datuma s površino do 150 kvadratnih metrov,” našteva. “Opažamo tudi, da se del ponudbe ne spreminja, saj prodajalci prodajajo po nerealnih cenah. Kar pa se prodaja znotraj pričakovanih cen, se hitro in uspešno proda. Posebno poglavje je ponudba najemniških stanovanj. Tu je stanje porazno, ponudba je slaba, povpraševanja pa vedno več,” še dodaja.

Za nakup se po podatkih Ceketa zanimajo posamezniki, mlade družine, mlajši in starejši pari. Predvsem zadnji si želijo manjših enot, z malo ali brez stopnic.

7266 je vseh stanovanj v občini, 117 jih je v lasti občine, 1427 je praznih

Občina bi pomagala pri obnovi

Da bi spodbudili lastnike praznih stanovanj, da jih vendarle ponudijo tržišču, ajdovska občina pripravlja več ukrepov. “Stanovanja, ki potrebujejo obnovo, bi obnovila v zameno za najemnino in jih dala naprej v podnajem. Po določenem času, denimo sedmih letih, bi lastniku ostalo stanovanje, ki bi ga lahko še oddal naprej,” razmišlja župan Tadej Beočanin.

Občina ima v svojem fondu 117 stanovanj. Pred dvema letoma se je na razpis prijavilo 36 prosilcev, upravičencem so jih dodelili enajst. Novi razpis bo predvidoma prihodnji mesec, prosilci se bodo potegovali za sedem stanovanj, ki pa še niso vsa obnovljena.

Gordana Krkoč iz oddelka za družbene dejavnosti ocenjuje, da bo letos prošenj zagotovo več. “Trenutno ima 19 najemnikov v občini tržne subvencije, pogoj za ohranitev pravice do nje pa je uvrstitev na listo upravičencev za dodelitev neprofitnih stanovanj. Ti se morajo torej obvezno prijaviti. Poleg tega je bilo med letom veliko povpraševanja, zato pričakujemo okrog 50 prijav.

Po podatkih nepremičninske agencije Gaberit Nepremičnine je na Ajdovskem trenutno največ zanimanja za dvosobna in manjša trisobna stanovanja, vrstne hiše in manjše samostojne hiše do največ 150 kvadratnih metrov površine. Cenovno je zgornja meja za stanovanja pri 100.000 evrov. Povprečna cena za rabljena stanovanja je približno 1150 evrov za kvadratni meter.

Ugodnosti za mlade

Občina bo tudi letos objavila javni razpis za subvencioniranje obrestne mere za stanovanjska posojila. “Lani smo na ta način pomagali 18 mladim družinam,” dodaja Jerica Stibilj iz občinske uprave.

Mladim je namenjenih še nekaj ukrepov. Na razpisu bodo lahko dobili višji znesek posojila, občina jim bo pomagala s subvencijo najemnin v tržnih najemniških stanovanjih, še vedno je aktualna tudi pobuda za vzpostavitev stanovanjskih kooperativ.

Na občini k vsemu dodajajo še nekaj priložnosti za vlagatelje v tržno stanovanjsko gradnjo. “Na voljo so zemljišča v nadaljevanju soseske Kresnice in kasneje Ribnika, pa tudi čisto konkretni objekti, kot je 'Hotel' na Predmeji ali podirajoči se stavbi v Vipavskem Križu, primerni za turistično oziroma gostinsko dejavnost,” dodaja Edo Pelicon.

Za podatke smo prosili tudi ministrstvo za obrambo. To ima v ajdovski občini dvanajst stanovanj, od katerih so štiri dvosobna nezasedena. Dve sta vseljivi, eno je treba delno, eno pa povsem prenoviti. A ministrstvo jih letos ne namerava prodati.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano