Občina Brda zapušča vinoteko in odpira novo

Občina Brda ni več solastnica Vinoteke Brda. Izstopila je, ker je negativno poslovanje vinoteke preveč obremenjuje. Večina svetnikov se strinja, naj se stvari uredijo, a jih je več opozorilo, da je občina to izvedla na horuk, vinarje, družbenike vinoteke, pa je postavila pred dejstvo. Kako bo delovala vinoteka, se bodo ti še odločali. “Sprejeli bomo trezno odločitev,” pravi svetnik in družbenik Edbin Erzetič. Občina pa bo na razpisu kmalu iskala najemnika za novo vinoteko v vili Vipolže.

Vinoteka Brda je v zadnjih letih poslovala negativno. Ker je občina izstopila iz lastništva na 
hitro, ne da bi obvestila družbenike, so ti kritični. Zdaj se bodo odločali, kako naprej.  Foto: Leo Caharija
Vinoteka Brda je v zadnjih letih poslovala negativno. Ker je občina izstopila iz lastništva na hitro, ne da bi obvestila družbenike, so ti kritični. Zdaj se bodo odločali, kako naprej.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO >Vinoteko Brda, ki so jo pred več kot 15 leti ustanovili Občina Brda, ki je 43-odstotna lastnica, in nekaj deset briških vinarjev, že nekaj let pesti izguba. Prav zato, da bi jo pokrili, so vinoteko pred leti dokapitalizirali s skoraj 19.000 evri.

Stroškov je bilo enostavno preveč

Občina kot daleč največji družbenik je plačala dobrih 7000 evrov za dokapitalizacijo in še skoraj tisočaka, ker je prevzela obveznost in deleže štirih izključenih družbenikov. “Poleg tega je od leta 2012 na podlagi sklepa skupščine vinoteke vlagala za promocijske namene in stroške delovanja Vinoteke Brda d.o.o. sorazmerni delež glede na kapitalsko udeležbo v družbi. Doslej je iz tega naslova plačala 49.633 evrov, ostaja pa še obveznost 8340 evrov za leto 2015,” pojasnjuje direktorica briške občinske uprave Anita Manfreda. Letos je približno 8000 evrov za promocijo že plačala.

Zaradi poslovanja je izstop iz vinoteke junija 2013 prvič predlagal prejšnji nadzorni svet občine. Nadzorniki so ugotavljali, da je kljub dokapitalizaciji zaradi terjatev do vinoteke in obveznosti slednje do dobaviteljev veliko tveganje, da se ne bo izkopala iz negativnih številk. Poudarili so še, da se nekatere dejavnosti, ki jih pretežno plačuje občina, predvsem promocija, prepletajo s tistimi, ki jih opravljajo Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport (ZTKMŠ), TIC in Konzorcij Brda. Nadzorniki so zato predlagali, naj občina izstopi, vse aktivnosti pa naj združi pod ZTKMŠ. Enako je prepričan sedanji nadzorni odbor občine.

“Postavili so nas pred dejstvo”

Briški svetniki, ki so dobili ta predlog na mizo, se bolj ali manj strinjajo, da je prav, da se zadeve v vinoteki uredijo. A kar nekaj jih ne opozorilo, da se občina tega loteva nekorektno. “Moti me predvsem način. Predlog smo dobili na mizo pol ure pred sejo, zato ga ni bilo možno niti predebatirati. O njem niso nič vedeli niti družbeniki niti nadzorni odbor Vinoteke Brda, ki bi morali biti predhodno obveščeni. Bili smo preprosto postavljeni pred dejstvo,” poudarja svetnik Edbin Erzetič, ki je tudi eden od družbenikov. Strinja se, da se mora vinoteka osamosvojiti, poprijeti jo mora ena oseba in jo voditi.

A stvari se je treba lotiti premišljeno, dodaja Erzetič, ki meni, da so o izstopu občine večinoma glasovali tisti, “ki jim nikoli ni bilo treba živeti od zemlje.” Družbeniki so že zaprosili za pravno mnenje, ali ima enostranski izstop občine pravno podlago, odgovora pa še niso dobili. Erzetič napoveduje, da se bodo sestali in se dogovorili, kako naprej. “Sprejeli bomo trezno odločitev,” je prepričan.

Bosta dve vinoteki preživeli?

Čeprav je občina izstopila iz Vinoteke Brda, to ne pomeni, da je ne bi mogla več sofinancirati. “Vinoteka se bo seveda lahko, enako kot ostali, prijavljala na občinske razpise,” potrjuje Manfreda. Občina se je za izstop odločila tudi zato, ker jih je ministrstvo za finance opozorilo, da je njeno solastništvo (torej preplet zasebnih in javnega lastništva) anomalija v zakonu.

Temu se bodo izognili tudi pri novi vinoteki, ki jo bodo odprli v vili Vipolže, pravi Manfreda: “Zavod bo objavil javni razpis, na katerem se bo izbiralo ponudnika za gostinski del in vinoteko.” Pa menijo, da bosta uspešno poslovali dve vinoteki, če ima že ena težave? “Vse je odvisno od ponudbe, programa, od tega, kdo bo vinoteko v vili Vipolže prevzel. Nam je v interesu, da obe živita in dobro delata,” pravi Manfreda. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano