Nov mandat, nov računalnik

Svetniki nekaterih občin na severnem Primorskem vabil in gradiv že dolgo ne dobivajo več po pošti, pač pa v elektronski obliki. Ponekod o tem šele razmišljajo. Nekatere občine svetnikom kupijo računalnike. Najbolj “radodarni” so v Šempetru in v Ajdovščini, kjer to naredijo vsak mandat. Letos naj bi v Šempetru zanje plačali 10.000, v Ajdovščini pa približno 13.000 evrov.

Novogoriška občina je svetnikom računalnike kupila le leta 2007, nato pa ne več. Svetniki namreč uporabljajo svoje, kdor ga nima, mu na občini ponudijo starega.  Foto: Leo Caharija
Novogoriška občina je svetnikom računalnike kupila le leta 2007, nato pa ne več. Svetniki namreč uporabljajo svoje, kdor ga nima, mu na občini ponudijo starega.  Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > Odločitev, da se na občinah odrečejo papirju, je logičen in smiseln korak. Računalniki so dandanašnji “obvezna oprema”. Ker občine vabil, gradiv in ostalega materiala svetnikom ne pošiljajo več po pošti, pa privarčujejo veliko denarja: pri urah uslužbencev, papirju, tiskalnikih, poštnih storitvah ... Obenem je to tudi ekološko.

Odločitev za tiskano ali elektronsko različica se razlikuje od občine do občine. V Vipavi, na primer, so zvesti papirju in tako naj bi bilo tudi naprej. V Idriji, Cerknem, Bovcu in Kobaridu, na primer, imajo “mešani” sistem. Tistim, ki to želijo, pošljejo tiskana gradiva, ostalim pa v elektronski obliki. A povsod razmišljajo o tem, da bi tiskana gradiva postopoma ukinili.

Nova Gorica: svetniki imajo svoje

V nekaterih občinah pa gradiva pošiljajo izključno v elektronski obliki. V občini Renče-Vogrsko se zanašajo na to, da imajo svetniki svoje računalnike. Če kateri nima dostopa do medmrežja ali računalnika, gradivo dobi na sedežu občine. V številnih pa so svetnikom prenosne računalnike kupile občine. Novogoriška, na primer, že leta 2007. “V uporabi so bili do letos, torej zadnja dva mandata. Zdaj so večinoma dotrajani. Že v zadnjem mandatu jih je nekaj svetnikov vrnilo, ker so uporabljali svoje,” pojasnjujejo v upravi mestne občine. Novih ne bodo več kupovali. “V primeru, da kdo od svetnikov nima svojega računalnika, bo v občinski upravi lahko dobil na razpolago enega od že obstoječih,” pojasnjujejo. V Brdih so tablične računalnike vsem 16 svetnikom kupili leta 2012, za posamičnega so plačali 468 evrov, pojasnjuje direktor uprave občine Andrej Markočič in dodaja, da so se za tablice odločili, ker so kakovostne in funkcionalne. Novih za zdaj ne bodo kupovali. Ponovno izvoljeni svetniki bodo uporabljali tiste, ki jih že imajo, novi svetniki pa bodo dobili tablice predhodnikov, ki jih ni več v svetu. V Tolminu, kjer je 22 svetnikov, so leta 2011 kupili računalnike 15-im. Za vsakega so plačali približno 400 evrov. Očitno so še dovolj dobri, saj novih ne nameravajo kupovati, morda le enega ali dva. Novi svetniki bodo dobili prenosnike predhodnikov, stari pa bodo obdržali tiste, ki so jih prejeli pred tremi leti. Ostali uporabljajo svoje.

Ajdovci jih kupujejo vsak mandat znova

V Ajdovščini so bolj radodarni. Prve računalnike so svetnikom kupili leta 2008, leta 2011 pa so jih že nadomestili z novimi, za posamičnega so plačali nekaj manj kot 500 evrov. Uporabljajo brezplačen paket open office. “Izbrali smo model, za katerega smo ocenili, da bo primeren za vrsto in obseg dela, da bo vzdržljiv in ne bo potreboval pogostega servisa. Izbira se je pokazala kot realna,” pojasnjuje direktor uprave Janez Furlan. Cenenih niso kupovali, ker bi imeli preveč stroškov s popravili, dodaja. A občina zdaj svetnikom že kupuje nove, cena bo primerljiva s sedanjimi, napoveduje. Ker je svetnikov 26, naj bi odštela 13.000 evrov. Stare pa bo ponudila v odkup, večinoma po sto, enega po 150, enega pa po 300 evrov. Polovica svetnikov se že zanima zanje.

V Občini Miren-Kostanjevica so nekoliko bolj skromni. Računalnike za svetnike in župana so kupili leta 2011. Za posameznega so plačali slabih 400 evrov, županov in podžupanjin pa sta stala več, saj so kupili še Microsoft office. O tem, ali bo občina kupovala nove, se bodo še odločali. Načeloma naj bi jih.

Najbolj “radodarni” v Šempetru

Kot kaže so najbolj radodarni v občini Šempeter-Vrtojba. Podobno kot Ajdovci in Novogoričani so svetnikom računalnike kupili pred dvema mandatoma. V mandatu, ki se izteka, so nato kupili nove. Po besedah direktorja uprave Petra Ptičaka so občino skupaj s programsko opremo stali med 600 in 900 evri. Zdaj pa se spet podajajo po nakupih.

Tudi v občinah, kjer še vedno pošiljajo tiskana gradiva, razmišljajo, da bi poslovali le elektronsko, svetnikom pa kupili računalnike. “Zbiramo ponudbe in iščemo rešitve, da bi bilo to poceni,” pravi direktorica idrijske uprave Mojca Remškar Planinc. Podobno je v Kanalu, v Cerknem se bodo o nakupu računalnikov še pogovarjali. “Želimo si, da bi se čim več svetnikom gradiva pošiljala le v elektronski obliki,” pravi direktor uprave Martin Raspet.

“Nove računalnike bodo dobili le tisti, ki so na novo svetniki, ostali bodo obdržali te, ki so jih dobili v minulem mandatu,” pojasnjuje Ptičak. Prejeli so že nekaj ponudb. Za računalnike naj bi sicer plačali okrog 500 evrov, skupaj s programsko opremo, torbo in miško pa kar 900 evrov. Ker je novih svetnikov enajst in naj bi kupili prav toliko računalnikov, bo občino to stalo približno 10.000 evrov. “Stare” računalnike bodo ponudili v odkup.

Župan Milan Turk nakup takih računalnikov in softvera utemeljuje s tem, da ni racionalno kupovati “cenene robe, ker bi sicer imeli več stroškov z vzdrževanjem in popravili. Računalniki se v štirih letih amortizirajo.

Turk, mimogrede, lastnik podjetja Intramit, ki se ukvarja z računalništvom in informatiko (odkar je župan, je podjetje “zamrznil”), zatrjuje, da z nakupom računalnikov privarčujejo, saj bi jih “papirnato delovanje” stalo več. Časa in denarja.

Drži. Kot kaže, pa podobne prihranke dosegajo tudi v občinah, kjer so pri nakupih nekoliko bolj skromni, sploh pa tam, kjer občina svetnikom računalnikov sploh ne kupuje. Ker imajo že svoje ...

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano