Nemci so v Brdih dobro jedli

Tako kot že lani, je bilo Šmartno pred prazniki za en dan posebej privlačno za gurmane. Tam se je znova zgodila prireditev Brda in vino v predrugačeni “preobleki”, takšni, ki ne privablja toliko s ponudbo vina kolikor jedi.

Konec tedna je Šmartno bilo tako rekoč gostišče na prostem. Foto: Leo Caharija
Konec tedna je Šmartno bilo tako rekoč gostišče na prostem. Foto: Leo Caharija

ŠMARTNO > Enako kot lani, ko so to naredili prvič, so organizatorji prireditve, Hiša Marica skupaj z gostiščem Turn in hotelom San Martin, utrjeno naselje sredi Brd za en dan spremenili v neke vrste gostišče na prostem. Pritegnili so od 350 in 400 obiskovalcev, več kot lani, med njimi zlasti veliko nemško govorečih, kar je za obliko dogodka, kakršno so lani zastavili, dobro. Ne ciljajo namreč na množičnost, je povedal Sebastjan Mavrič iz Hiše Marica, marveč želijo pritegniti tiste, ki so za kulinarične užitke pripravljeni odšteti več, v zameno pa dobijo ponudbo na visoki ravni.

Sebastjan Mavrič ugotavlja, da je prireditev Brda in vino pritegnila izjemno veliko avstrijskih oziroma nemško govorečih obiskovalcev. Območje v krogu približno 200 kilometrov okoli Brd je tudi tisto, meni sogovornik, od koder lahko med slikovite griče na zahodu Slovenije prihaja največ turistov. Ob tem Mavrič ugotavlja, da se tudi struktura italijanskih gostov spreminja. Ni več toliko “klasičnih” dnevnih, pač pa narašča število tistih, ki v Brdih prenočijo. Po izkušnjah Mavriča prihajajo v glavnem iz Furlanije in Veneta.

V soboto si je s plačilom vstopnine v Šmartno gost zagotovil “kroženje” po mili volji med stojnicami 19 restavracij (tudi ene z italijanske strani Brd), ki so ponujale vsaka svojo jed. Poudarek je bil na tistih pristnih briških, pri enem od ponudnikov pa si je bilo mogoče tudi ogledati, kako so jih nekdaj pripravljali na odprtem ognjišču.

Stregli so degustacijske porcije, poleg pa seveda niso manjkala vina, in sicer iz kleti 30 pridelovalcev ter iz dveh vinotek, poleg briške še one iz Števerjana. Vse skupaj je spremljal kulturni program v slikoviti gasah obzidanega Šmartnega. V nedeljo pa so obiskovalci lahko le okušali vina in nekatere pridelke, enako kot v preteklih letih.

Kot je dejal Mavrič, so se že lani za drugačno obliko prireditve odločili tudi zato, ker se na enogastronomske dogodke v Brdih pogosto leteli očitki, da peša gastronomski del. Kot ob tem ugotavlja, pa bi bilo v Šmartnem, ki se šteje za mali biser Brd, dobro še s čim obogatiti ponudbo. “Odkar je tu hotel San Martin, je boljša,” je dejal Mavrič in dodal, da ne le zato, ker hotel prinaša prepotrebne nove turistične postelje.

Tisto, kar Mavrič pogreša, so prej trgovine in še katera druga dejavnost, ki bi ozke ulice naredile bolj živahne dnevno, ne le ob praznikih.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano