Ne bodo več med azbestom

Vrtec v Biljah je dotrajan in pretesen. V prihodnjih dneh se bodo začela pripravljalna dela za gradnjo novega, ki bo prizidek k stavbi podružnične šole. Starega, ki ga prekrivajo azbestno cementne plošče, bodo takoj porušili. Malčki bodo čez poletje v Mirnu, jeseni pa na dveh lokacijah v domačem kraju.

V teh dneh bodo začeli rušiti starega, desno pa bodo zgradili 
nov vrtec.   Foto: Alenka Ožbot
V teh dneh bodo začeli rušiti starega, desno pa bodo zgradili nov vrtec.  Foto: Alenka Ožbot

BILJE > “Zelo smo zadovoljni, po dolgem času se je nekaj premaknilo. To je velika svetla točka za vse nas in velika pridobitev tako za vrtec kot za šolo v Biljah,” je pred začetkom gradnje novega vrtca navdušena ravnateljica OŠ Miren Danijela Kosovelj. Kot poudarja, je bila zadnja večja naložba na področju šolske in predšolske vzgoje v občini celovita obnova Podružnične osnovne šole v Kostanjevici na Krasu leta 2001.

Občina naj bi postopoma odpravljala še težave drugih objektov za predšolske otroke. Prihodnje leto bodo prizidali igralnico k vrtcu v Kostanjevici na Krasu. Za vrtec v Opatjem selu pa pripravljajo idejni načrt za obnovo obstoječe stavbe. Največja naložba na področju šolstva bo obnova šole v Mirnu in izgradnja nove telovadnice. Občina še pridobiva gradbeno dovoljenje, graditi naj bi začeli v letu 2017.

Sodoben energetsko učinkovit vrtec, ki bo meril 750 kvadratnih metrov, naj bi v Biljah zgradili v šestih mesecih. Imel bo tri igralnice, razdelilnico hrane, jedilnico (tudi za šolo), večnamenski prostor in kurilnico. Stal bo 729.000 evrov, levji delež bo plačala Občina Miren-Kostanjevica, ki je denar za vrtec zagotovila v proračunih za letošnje in prihodnje leto. Približno 38.000 evrov naj bi prispevala država. Na javni razpis za izvajalca gradbenih del je prispelo 16 ponudb, dve sta bili nepopolni in so ju izločili. Med ostalimi 14 je občina kot najugodnejšo izbrala družbo As-Primus iz Starega trga pri Ložu, ki bo ta teden v Biljah začela pripravljati gradbišče.

“Prepričan sem, da bo to lep objekt in da se bo tudi izvajalec izkazal,” pravi župan Mauricij Humar, ki računa, da bo nov vrtec odprt januarja prihodnje leto. Glavna gradbena dela bodo opravili čez poletje oziroma do 1. septembra. Šola in sprednje dvorišče bosta jeseni normalno dostopna in pouk bo potekal nemoteno. Vrtec v Biljah pa bo s 1. julijem zaprl svoja vrata. Dotrajano stavbo, ki jo prekrivajo azbestno cementne plošče, bodo porušili in iz tiste smeri uredili dostop do gradbišča. Čez poletje bodo biljenski malčki obiskovali enoto v Mirnu. Jeseni pa bo starejša, predšolska skupina gostovala v mali dvorani biljenskega doma krajanov, mlajši dve bosta do izgradnje novega vrtca v biljenskem župnišču. “Sprva smo načrtovali, da bi začasno uporabljali le dvorano v domu krajanov, vendar smo ugotovili, da je premajhna,” pojasnjuje pomočnica ravnateljice za vrtce Majda Škarabot. Da bodo najmlajši začasno v župnišču so, kot pravi, starši sprejeli zelo umirjeno, saj gre za urejene prostore, ob župnišču sta tudi ograjeno dvorišče in parkirišče. ALENKA TRATNIK,

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano