Namesto Zorattija prihaja Biaggio

S prvim decembrom bo mesto strokovnega sodelavca za zaščito in reševanje v novogoriški mestni upravi prevzel Andrej Biaggio, nazadnje inštruktor gasilcev. Kajti v pokoj odhaja Bogdan Zoratti, ki je to vlogo imel 40 let.

Bogdan Zoratti Foto: STA
Bogdan Zoratti Foto: STA

NOVA GORICA > Bogdan Zoratti je to mesto zasedel že leta 1984. “Takrat smo bili organ države, ne občine,” je povedal, a bolj ali manj je opravljal enake naloge kot od leta 1994 dalje, ko so nekdanjo novogoriško občino razdelili na štiri in je postala mestna.

Odtlej je skoraj ni bilo za Slovenijo bolj značilnih ujm, ki ne bi prizadela območja Nove Gorice in okolice. “Občina je vsaj v manjši meri ogrožena zaradi vseh nesreč, razen onih na morju in v rudniku,” pravi Zoratti. Hkrati so tamkajšnji pripadniki sil za zaščito in reševanje pomagali ob katastrofah drugje po državi, začenši s potresoma v zgornjem Posočju, in v tujini. Doma pa so se sprožali plazovi, tudi dva velika, se vrstile povodnji in nedaleč stran, na Krasu, so besneli požari. Vedno je bilo tedaj v štabih reševalcev mogoče naleteti na Zorattija, obenem nepogrešljivega glasnika gasilcev in drugih pripadnikov civilne zaščite.

Po 40 letih se bo z decembrom upokojil, nasledil ga bo diplomirani varnostni inženir Andrej Biaggio. Mestna uprava ga je izbrala med četverico, ki se je odzvala na interni natečaj za strokovnega sodelavca za zaščito in reševanje v kabinetu župana, objavljenem na portalu resornega ministrstva. V mestni upravi so poudarili, da ima Biaggio izkušnje s službami v sistemu zaščite in reševanja.

Od leta 2002 do 2008 je bil zaposlen v Gasilski brigadi Ljubljana, kjer je najprej opravljal različne strokovne naloge s področja varstva pred požarom, nato pa je bil poklicni gasilec. Nato je našel službo v Upravi RS za zaščito in reševanje, in sicer v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje (oddelek za gasilstvo - gasilska šola). Organiziral in vodil je usposabljanja za poklicne in prostovoljne gasilce ter druge ciljne skupine. Na usposabljanjih je sodeloval tudi kot predavatelj in inštruktor.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano