Na Novo Gorico bo morda spominjala mini “gubanca”

Eno zadnjih dejanj Festivala vrtnic je včeraj bil občni zbor društva ljubiteljev te rože, ki pa so ga združili z razglasitvijo rezultata natečaja za izdelavo spominka Mesta vrtnic.

Naziv najboljše ideja za spominek si je prislužila “gubanca” v 
kozarcu. Foto: Ambrož Sardoč
Naziv najboljše ideja za spominek si je prislužila “gubanca” v kozarcu. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Natečaj za spominek središča severne Primorske, ki se ga je že davno prijelo tudi poimenovanje Mesto vrtnic, je prinesel devet predlogov (zgolj izpod rok deklet oziroma žena), kateri obrtniški izdelek bi lahko nekoč igral to vlogo. Organizatorji iz zavoda za kakovost življenja Lepi cajti so pojasnili, da je to tudi plod delavnic za izdelavo spominkov mesta, pripravljenih ob njegovi 70. obletnici. Predvsem pa poudarjajo, da gre za začetne korake širšega projekta, ki ga želijo razvijati vse do prodaje izdelkov iz “delavnic” novogoriških in okoliških ustvarjalcev.

Ocenjevalci devetih prejetih prototipov so vsem avtoricam povedali tudi, kako bi po njihovem mnenju lahko nadgradile svoje ideje. In to velja tudi za prve tri izbrane, katerim bosta tako zavod kot Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, ki je razglasitev izida natečaja vključilo v program svojega včerajšnjega občnega zbora, enega zadnjih dejanj letošnjega Festivala vrtnic, stali ob strani na zaželeni nadaljnji poti.

Kot rečeno, pa se izteka letošnji Festival vrtnic, ki je bil po besedah Katje Kogej izjemno uspešen. “Vsak vikend so v vrt samostana na Kostanjevici drli ljudi od vsepovsod.” V društvu organizatorju ocenjujejo, da so posebej ta vrt, kjer cvetijo burbonke, in dogodki v okviru mesec trajajoče prireditve pritegnili blizu 10.000 obiskovalcev. In ker se je tokrat dogajala ob jubileju Nove Gorice, je med drugim prinesla posebno čokoladno pralino burbončico v ovoju iz sušenih vrtničnih listov. Razvili so jo v gostiščih, sodelujočih na kulinaričnem delu festivala. Ta pa se jutri ob. 10 uri nadaljuje z zadnjim vodenim ogledom rožnih nasadov po mestu (zbor je pred sedežem občine) in v torek ob 20. uri ga bo na Kostanjevici sklenil koncert solistov Akademije Nova.

Prvouvrščena Goriška “gubanca” zato ne bo nujno narejena zgolj iz klasičnih sestavin za potico, torej z nadevom iz orehov, bo pa gotovo ohranila svojo posebnost, namreč da je sladica narejena in tudi pečena v kozarcu. Ideja se je porodila Vlasti Adamič Vitez. Spominek, ki si je po oceni komisije zaslužil “srebro”, pa že sam ponuja več različic, skupaj z navodili, kako jih ustvariti. Gre za kartonasto knjižno kazalko z motivom vrtnice, stvaritev Eve Trošt. Tretje mesto pa so si prislužile “rečince”, kot jih imenujemo na Goriškem. Posebnost teh uhanov je, da jih je avtoric Špela Torkar oblikovala kot drobne vrtnice. Vse prijavljene izdelke so bo mogoče ogledovati na spletišču zavoda Lepi cajti. AS


Najbolj brano