Lajšajo jim dostop

Z ureditvijo klančnine so olajšali dostop gibalno oviranim in mamam z vozički v kobariško knjižnico, ki je v pritličju Doma Andreja Manfrede. V tolminski knjižnici pa pripravljajo dokumentacijo za vgradnjo dvigala.

Ker še ni oznak, v Kobaridu z avtomobili zapirajo prehod na klančnino.  Foto: Neva Blazetič
Ker še ni oznak, v Kobaridu z avtomobili zapirajo prehod na klančnino.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Kobariško knjižnico letno obišče okoli 30.000 občanov, med njimi so tudi gibalno ovirani in mame z vozički. Relativno majhen poseg, ki so ga opravili občinski režijski delavci, bo olajšal dostop do knjig in na prireditve.

Gibalno ovirani lahko pridejo tudi v prvo nadstropje z večnamensko dvorano, saj je v stavbi, ki so jo zgradili po potresu leta 1998, tudi dvigalo. “Gre za prijazno pridobitev, če vemo, da je v knjižnico včlanjena tretjina vseh občanov. Lani smo izposodili 38.500 enot gradiva,” pravi direktorica tolminske knjižnice z enotami v Kobaridu in Bovcu ter bibliobusom Jožica Štendler.

Na prvi pogled pa se zdi, da klančnina ni najbolj posrečena. Izhaja iz parkirišča. Na cesti še ni oznak, zato avtomobili še vedno parkirajo ob njej in gibalno oviranim onemogočajo dostop.

Veliko večja naložba se obeta v osrednji tolminski knjižnici Cirila Kosmača. “S sprejemom proračuna nam je na voljo 35.000 evrov občinskega denarja za dvigalo, 33.000 bomo dobili iz Švicarskega sklada. Razliko bomo dodali sami. Predračunska vrednost vgradnje znaša skoraj 78.000 evrov. Pripravljamo dokumentacijo za javno naročilo,” našteva Štendlerjeva. Ker se bo treba prebiti v prvo nadstropje in preurediti električno napeljavo, bo med gradnjo knjižnica zaprta. Gradbena dela načrtujejo poleti oziroma najpozneje jeseni. NB


Najbolj brano