Kondicija za roke in tudi za možgane

Namizni nogomet, ki po zabaviščih zaposluje mlado in staro, ima svojo slovensko zvezo, ligo in tako naprej do svetovne lige in prvenstev. Zanjo se že nekaj časa navdušuje bukovsko društvo Šeškarji. V sodelovanju s turističnim društvom Kanomlja je za popularizacijo igre priredilo prvo odprto državno prvenstvo.

Namizni nogomet je zabava, a tudi vse bolj množičen 
tekmovalni šport. Foto: Saša Dragoš
Namizni nogomet je zabava, a tudi vse bolj množičen tekmovalni šport. Foto: Saša Dragoš

KANOMLJA > Mize za ročni nogomet, nekoliko drugačne od vsem znanih, za njimi pa pisana množica igralcev vseh starosti in grobna tišina med gledalci. Več govorjenja je bilo na informacijski točki, kjer so mladi družabno igro predstavljali kot resen tekmovalni šport.

Mojstrstvo, a tudi zabava

Slovenska zveza, ki bo letos zaokrožila osmo leto delovanja, šteje sedem društev. Primorce zastopajo društva iz Kopra, Ajdovščine in Bukovega. Ob domači ligi in prvenstvu smo tekmovalce že lahko videli na stopničkah svetovnih prvenstev in finala svetovne lige in tu in tam tudi ob prenosih na Eurosportu. “V svetu ročni nogomet hitro postaja vse bolj priljubljen. Mi si ga kot tekmovalni šport želimo razširiti po Primorski. Saj namizni nogomet poznamo vsi, mnogi ga tudi igrajo, tekmovanja pa potekajo na uradnih mizah, ki imajo drugačno podlago, figure in masivne ročke, ki omogočajo širši niz udarcev,” je povedal prvi organizator Friderik Mavrič.

Igra torej zahteva dobro koordinacijo možganov in rok, predvsem pa nudi odlično zabavo. Ko je na voljo miza (stane do 1700 evrov, pol več kot običajna), trening zahteva le še čas. “Mi se že vrsto let zabavamo ob tej igri. Odkar imamo nov dom krajanov, imamo odlične pogoje zanjo in nas je vse več. V prvi vrsti gre za zabavo. Tekmovanja, ko se pridruži trema, pa so seveda zelo resna preizkušnja,” je dejal Mavrič.

Krog tekmovalcev se vse bolj širi

Nadvse resno je za tekmovalnimi mizami tudi bilo. Pravila so skrbno zapisana, tekmovalni sistem za vse kategorije od otroških do seniorskih tudi. Da so lahko tekmovali vsi, ki so želeli, so v Kanomlji priredili odprto prvenstvo. A-liga pa je namenjena tistim tekmovalcem, ki nabirajo točke za svetovno ligo in prvenstvo.

Ko so razdelili priznanja, je sledila zabava. “V Kanomlji smo pristopili k soorganizaciji prvenstva, ker želimo igro popularizirati tudi na Idrijskem. Imamo vse več navdušencev in v krajevnem domu dobre pogoje zanjo,” je soorganizator Tomaž Markič prepričan, da bo zveza kmalu bogatejša za kakšen idrijski in primorski klub.

Ker si je mizo mogoče izposoditi (zveza ima tudi namensko prilagojeno mizo za paraplegike), začetek ni pretežak. Zveza prireja vrsto promocijskih srečanj, na katerih lahko vsakdo v igri z najboljšimi tekmovalci preizkusi, ali ima ob ročnih spretnostih tudi dovolj “živcev” za tekmovalno zabijanje golov s pomočjo nogometnih figuric.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano