Končno s krpani po mestu

Novogoriška občina je v okviru čezmejnega projekta Croctal konec lanskega decembra prišla do dvanajstih koles, namenjenih za brezplačno izposojo. Čeprav so takrat napovedovali, da bodo občanom in turistom na voljo takoj v začetku letošnjega leta, jih še ni. Prvih pet naj bi si bilo mogoče pred prostori TIC izposoditi prihodnji teden.

Kolesa si bo mogoče izposoditi brezplačno. Foto: Nace Novak
Kolesa si bo mogoče izposoditi brezplačno. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Ključno se mi zdi, da ta kolesa spravimo v promet. V to, zakaj se sistema izposoje do zdaj še ni vzpostavilo, se ne bi spuščal, poskrbeli pa bomo, da bo že prihodnji teden pet koles na voljo pred prostori Turistično-informacijskega centra v Novi Gorici. V naslednjem koraku pa bomo iskali še primerne lokacije za preostalih sedem koles,” je povedal vodja kabineta novogoriškega župana Andrej Markočič, ki je v ponedeljek zasedel to funkcijo in prevzel tudi vodenje aktivnosti v zvezi s projektom izposoje koles.

Kot smo napovedali že v decembru, si bo mogoče kolesa izposoditi brezplačno na podlagi osebnega dokumenta. Čeprav sistem izposoje še vedno ni dodelan in upravljavec s kolesi še ni znan, pa Markočič že razmišlja o širitvi projekta.

Projekt še ni stekel, a bi ga že širili

“V prihodnje bo smiselno projekt razširiti tudi v povezavi z drugimi že obstoječimi pobudami. Tudi občinski uslužbenci na tem ravninskem delu vse do Mirna bi se lahko na sestanke vozili s kolesi in s tem dajali dober zgled,“ je še povedal Markočič.

Na vprašanje, kdo bo skrbel za sistem izposoje in upravljanje s kolesi, pa je pojasnil, da bi se tudi v povezavi s kolesarsko potjo ob Soči, katere gradnja se končuje in ima velik potencial, lahko našlo kakšnega zainteresiranega zasebnega partnerja, da bi ta projekt v javno-zasebnem partnerstvu nadgradili in omogočili izposojo kolesa na eni in vrnitev na drugi točki, kar z občinskimi krpani (gre za kolesa slovenskega proizvajalca Vizija Sport iz Logatca) v prvi fazi ne bo mogoče, saj jih bo treba vrniti na mestu izposoje.

“Konec koncev obstajajo v Sloveniji primeri dobrih praks in ponekod uporabljajo prav kolesa krpan, kakršna smo prejeli v okviru programa Croctal,” je še povedal Markočič in sklenil, da gre v tem primeru za zametek, s katerim bi radi občane in turiste “okužili” z zdravim načinom življenja in uporabo alternativnih prevoznih sredstev.

Z besedami je težko kolesariti

Vse dokler izposoja koles ne bo stekla tudi v praksi, ne la na papirju in z besedami, se bo ohranil grenak priokus. V Novi Gorici namreč z brezplačno izposojo koles do zdaj niso imeli sreče.

Spomnimo se na čezmejni projekt Go kolo, ki je neslavno propadel zato, ker na občini niso našli skupnega jezika z nezanesljivim italijanskim podjetjem, zadolženim za vzpostavitev sistema izposoje. Takrat so bila kolesa z vso opremo že nameščena, pa se je vse skupaj izjalovilo.

Upati je, da bo tokrat vendarle drugače, pa čeprav s težko razumljivo zamudo, saj bi se, glede na vremenske razmere, marsikdo najbrž že odločil za izposojo, če bi bila kolesa na voljo.

NACE NOVAK


Najbolj brano