Ko pometa burja

Tudi po tokratni burji se v Ajdovščini ponavlja že videna zgodba. Ograje, grmovje in jarki ob obvoznici in hitri cesti ter v obrtnih conah v jugozahodnem delu mesta so ovešeni z najlonom, pločevino, izolacijskimi elementi in drugimi odpadnimi materiali, ki jih je burja odnašala z dvorišč.

S primernim ravnanjem  bi bilo teh odpadkov manj. Foto: Alenka Tratnik
S primernim ravnanjem bi bilo teh odpadkov manj. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Večji del čiščenja bo zopet na ramenih domače komunalne družbe, so pojasnili na občini. A ker gre tudi za zasebna zemljišča, bo komunala za posege potrebovala dovoljenja lastnikov. Dopise za dovoljenje naj bi komunala odposlala že v kratkem.

“Če bodo lastniki soglašali ali celo pomagali, bodo delavci komunale tudi počistili robido oziroma grmovje, da se smeti tam ne bodo več zaustavljale. To naj bi se zgodilo v naslednjih 14 dneh. Podjetjem in obrtnim delavnicam na tem območju pa bomo poslali dopis s priporočilom, da bi v prihodnje zmanjšali možnost onesnaževanja okolja oziroma ustrezno poskrbeli za hrambo na dvoriščih,” v imenu občine pojasnjuje županov svetovalec za odnose z javnostmi Edvard Pelicon.

Pomoč pri odstranjevanju navlake so napovedali tudi v vodstvu krajevne skupnosti Ajdovščina. Predsednik sveta KS Valentin Krtelj je potrdil, da nameravajo pred pomladjo organizirati čistilno akcijo, k udeležbi pa že zdaj vabijo krajane, društva, obrtnike in podjetnike.

“Gre za ogledalo našega mesta. Take slike, kot je zdaj, si res ne zaslužimo. Vsi skupaj moramo bolje poskrbeti za okolje in ustrezno ravnati, da se take zadeve ne bi več ponavljale. Vsi vemo, da pri nas piha burja, zato je treba embalažo ustrezno zaščititi in pospraviti po dvoriščih,” še opozarja Krtelj.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano