Knjige v hiškah iščejo prijatelje

Mestna knjižnica Idrija se s postavitvijo bajtabukev - hišk napolnjenih s knjigami - pridružuje krajem, ki širijo bralno kulturo tam, kjer je največ ljudi. V občini Idrija bo do konca jeseni na voljo 12 mini knjižnic.

Knjižničarka Brigita Smolnikar je na Hlevišah predstavila 
idejo bajtabukve. Foto: Saša Dragoš
Knjižničarka Brigita Smolnikar je na Hlevišah predstavila idejo bajtabukve. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Prvo bajtabukev je Mestna knjižnica predala namenu v središču Vojskega, drugo ob planinski koči na Hlevišah. Še deset hišk, ki so izdelane po podobi značilne rudarske hiše, bo knjige bližalo bralcem do pozne jeseni.

V svetu in tudi pri nas vse bolj razširjeno ponudbo knjig na krajih z največ ljudmi, so v knjižnici zasnovali izvirno. Slikar Nande Rupnik je z načrtom za hiško v celoti posnemal idrijsko rudarsko hišo. Vseh 12 domovanj za knjige različnih žanrov, ki jih bodo namestili v prihodnjih dneh, je izdelal podjetnik Nejc Lužnik.

“Mislili smo na najširši krog bralcev, sočasno smo nabor knjig prilagodili lokacijam. Tu, na Hlevišah, je med ostalimi, na voljo planinska literatura in stanovska revija Planinski vestnik. V hiškah, ki bodo stale na najbolj obljudenih krajih po vsej občini, si bodo lahko knjige izposodili in jih odnesli tudi domov. Pričakujemo, da jih bodo tudi vrnili. Če jih ne bodo, pa naj bi v hiške oddali knjige, ki jih doma ne potrebujejo več. Ob branju želimo torej spodbuditi tudi izmenjavo knjig,” je ob otvoritvi bajtabukve pod hleviško kočo povedala knjižničarka Brigita Smolnikar.

Prvo hiško so dva dni prej predali namenu na Vojskem. Naslednjih deset bodo postavili ob šolo v Godoviču, športno igrišče v Ledinah, avtobusno postajo v Spodnji Idriji in v park v Črnem Vrhu. Dve bosta na voljo na kopališču Lajšt v Idrijski Beli, štiri pa v Idriji: v mestnem parku, pred avtobusno postajo, ob otroškem igrišču v Mejci in ob razgledni cerkvi sv. Antona.

“Odlična ideja in spodbuda za bralce. Na obisku na Vojskem sem si že izposodila roman in ga bom prihodnji vikend v hiško tudi vrnila,” nam je zaupala Lenca iz Idrije.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano