Kako bi mladi naredili privlačen Most na Soči

Na Mostu na Soči se na različne načine, s pobudami na občino in tudi z organiziranjem arhitekturno urbanistične in oblikovalske delavnice trudijo, da bi nanizali čim več konkretnih rešitev za polepšanje naselja in okolice jezera. S pripombami še do konca februarja lahko sodelujejo vsi občani.

Nataša Štrukelj (prva z desne) s študenti arhitekture in likovne akademije.
Nataša Štrukelj (prva z desne) s študenti arhitekture in likovne akademije.  

MOST NA SOČI > Mostarjem z znanjem in s konkretnim delom pomagajo študenti Fakultete za arhitekturo in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. V teh dneh je zaživela spletna stran mostzamost, ki je rezultat prvega dela jesenske arhitekturno-urbanistične in oblikovalske delavnice. Na njej predstavljajo rešitve za ključne lokacije. Vse do konca februarja lahko vsi zainteresirani domačini prek omenjene spletne strani oddajo pripombe na delovne rešitve. Študenti jih bodo skušali smiselno vključiti v končne predloge. Delavnico, ki se bo nadaljevala spomladi, denarno podpirata občina Tolmin in Posoški razvojni center, domačini pa so jeseni in bodo tudi spomladi študente brezplačno prenočevali.

Študij, delo, vez z domačini

Kot pravi pobudnica in koordinatorka delavnice, arhitektka z Mosta na Soči Nataša Štrukelj,je temeljni namen združevanje dela in učenja študentov z znanjem in izkustvom domačinov.

Pod vodstvom mentorjev Tomaža Krušca, Roka Kuharja in Boštjana Botsa Kende so se jeseni, organizirani v projektne skupine, osredotočili na osem lokacij. Poglobili so se v osrednji “plac”, s katerega bi umaknili bencinski servis, trg tlakovali in ga od cestišča ločili z originalno rešitvijo, nekakšno zarezo, “ki v trg kakor kanjon v dolino reke zareže v prostor in ga razdeli ter hkrati poveže”, pojasnjujejo avtorji. Pod trgom so si zamislili garažno hišo. Pri cerkvi veliko ne bi spreminjali, eno izmed klančin bi spremenili v tribuno.

Kajakaški center kot skladovnica drv

Kajakaški center pod Modrejem so zasnovali v dveh nizkih objektih z dolgimi zidovi, ki iščejo motive pri skladovnici drv. “Med zidovi ujet prostor služi kot odprt del kavarne ali pokrit prostor za trening, konstrukcijski elementi pa istočasno služijo kot nastavki za shranjevanje kajakov, klopi, opreme za trening ...,” predlaga ekipa študentov.

“Mostarska plaža”, ki bi trg povezovala s kajakaškim centrom, naj bi sestavljal niz odstranljivih lesenih ploščadi v različnih ravneh in terasa za gostinsko ponudbo. Pri Modrejcah, kjer so privezi za čolne, bi po zgledu Benetk dodatno uredili priveze ob kolih v vodi, ob nabrežju pa bi speljali sprehajalno pot, ki bi delno potekala na pontonski način. Leseno zgradbo bi po potrebi lahko odstranili. Nad jezerom so si pri Modrejcah zamislili kampiranje v smislu tako imenovanega glampinga z lesenimi bivalnimi enotami kot dvokapnicami, pokritimi s skodlami. V okolici jezera bi postavili ptičje opazovalnice.

Ne le študije, tudi nekaj platojev naj bi že naredili

Kot pojasnjuje Štrukljeva, so študenti tankočutno začutili teren in interese okolja. Delali so v sozvočju s projektom Camis, ki z denarjem EU usklajuje pobude o urejanju in upravljanju reke Soče. Napoveduje nadaljevanje: “Do maja bodo zamisli dodelali in sredi maja na razstavi pokazali končne izdelke in brošuro.” Vse je že dogovorjeno, da bodo s pomočjo mizarja izdelali tudi prve lesene elemente ob jezeru. “Naša želja je, da bi z enotedenskimi vsakoletnimi delavnicami nadaljevali s konkretnim delom, izdelavo lesenih elementov oziroma platojev, kar ne bi terjalo veliko denarja,” se nadeja Štrukljeva.

Kot pravi predsednik KS Most na Soči Dušan Jermol, so študenti s svojim znanjem in inovativnimi zamislimi oplemenitili že znane ideje. Večina zadev je uresničljivih, razen preureditev trga, ker za bencinski servis nimajo nadomestne lokacije. Neznanke so tudi v povezavi s kajakaškim centrom na poplavnem območju. Z nasipom in načrtovano gradnjo novega mostu z večjo pretočnostjo bi tudi ta problem lahko rešili. Nekdanji predsednik turističnega društva Rado Taljat pa dodaja, da bi vse lepo sestavili še z dokončanjem kolesarske poti iz Tolmina in naprej proti Postaji ter z atraktivnimi vsebinami v Vodni hiši.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano