Je kampus zdaj kaj bližje?

Veterinarska bolnica Vipava je včeraj kot prva dobila status pridružene organizacije Univerze v Novi Gorici. Ker je lastnik prve Ivan Princes hkrati vipavski župan, ki se z rektorjem univerze Danilom Zavrtanikom pogovarja o gradnji kampusa, so zaokrožila ugibanja, ali je v ozadju kakšen s tem povezan dogovor. “To, da smo sporazum podpisali ravno zdaj in da je župan in lastnik te ustanove isti človek, je golo naključje,” zatrjuje rektor Zavrtanik.

Zavrtanik in Princes sta se včeraj dogovorila o sodelovanju 
pri raziskovalni dejavnosti, o zemljiščih za univerzitetni kampus pa (še) ne ...  Foto: Mitja Marussig
Zavrtanik in Princes sta se včeraj dogovorila o sodelovanju pri raziskovalni dejavnosti, o zemljiščih za univerzitetni kampus pa (še) ne ...  Foto: Mitja Marussig

VIPAVA > Veterinarska bolnica Vipava Ivan Princes s.p. je prva organizacija, ki je s sklepom senata in upravnega odbora Univerze v Novi Gorici pridobila status pridružene organizacije univerze. Sodelovanje univerze z razvojno usmerjenimi ustanovami je več kot dobrodošlo, zanimivo pa je, da je do tega prišlo ravno zdaj. Danilo Zavrtanik in Ivan Princes, ki sta včeraj podpisala pridružitveni sporazum, sta namreč še vedno sredi pogajanj o nakupu zemljišč pod Pristanom, na katerih bi univerza gradila svoj kampus. Kot je znano, Občina Vipava še ni uspela urediti zemljišč, da bi na njih lahko gradili, a je univerza ni zavrnila, pač pa je pred mesecem dni njen upravni odbor odločil, da se dogovori nadaljujejo.

“To je le naključje”

Na vprašanje, ali gre za naključje, da je sta sporazum podpisala ravno sedaj, se je Zavrtanik le nasmehnil, saj je vprašanje in tudi govorice, ki jih je podpis sprožil, očitno pričakoval. Ni skrivnost, da je kampus v Vipavi favoriti Zavrtanika. “Da, to je naključje. Sporazum podpisujemo sedaj, ker pred petimi leti biomedicine pri nas še ni bilo. Gre za dve čisto različni stvari. Slučajno gre za istega človeka,” je zatrdil ob omembi, da je Princes hkrati župan in lastnik veterinarske klinike.

“Sistem pridruženih organizacij univerze smo vzpostavili, da bi z organizacijami, ki želijo razširiti raziskovalne in razvojne dejavnosti, dobile pomoč univerze. Za univerzo pa je pomembno, da se poveže z razvojnimi dejavniki in poveča razvojni potencial v regiji,” je pojasnil Zavrtanik. Za sodelovanje z Veterinarsko bolnico Vipava pa so se odločili, ker je biomedicina eno od strateških področij, s katerimi se UNG ukvarja. “Tu si obetamo veliko sinergij, ki se bodo morda, kdo ve, lahko končale tudi z novim študijem veterine,” je še podkrepil.

“Sodelovanje je bilo dogovorjeno že pred časom,” je tudi Princes poudaril, da je le naključje, da sporazum podpisujejo ravno v občutljivem času pogajanj o kampusu. In kaj si obeta od pridruženega članstva in tesnejšega sodelovanja? “Univerza bo pomagala ustanoviti raziskovalno skupino, vodila jo bo dr. Tanja Dominko. Odločili smo se, da bomo šli globlje v raziskave, brez pomoči univerze pa tega ne bi zmogli,” je Princes prepričan, da bodo koristi obojestranske. Instituciji bosta med drugim zagotovili laboratorij za poskusne živali, pridobili raziskovalne licence ter vzpostavili in razvili nove živalske modele za proučevanje bolezni in poškodb ter druge raziskave.

Vipavci čakajo odgovor agencije za okolje

Medtem ko se univerza in klinika tesneje povezujeta, se pogajanja o zemljiščih za kampus nadaljujejo. Načeloma je sicer občina Vipava še vedno favorit univerze, le da je vprašanje poplavnosti zemljišč še vedno odprto. “Poplavna študija je dokončana, poslali smo jo na Agencijo RS za okolje, odgovor pričakujemo v desetih dneh,” je Princes razložil, ali so kaj bliže rešitvi. Ker odgovorov agencije še ni, je težko kaj napovedovati, a Princes zagotavlja, da je študija pokazala, da težave na poplavnem območju niso tako velike, kot je kazalo. “Nov občinski prostorski načrt, ki bo podlaga za iskanje gradbenega dovoljenja, bomo sprejeli pred rokom,” zagotavlja. In je seveda prepričan, da bo kampus v Vipavi.

V teh dneh so gradbinci začeli urejati še dvorišče pred gospodarskim poslopjem dvorca Lanthieri, katerega obnovo sofinancirata ministrstvo za kulturo in EU. Obe krili poslopja in servisni objekt so bolj ali manj že obnovili. “Dela gredo h koncu, prenovljen objekt bomo odprli 1. julija,” je včeraj napovedal župan Ivan Princes. Večino prostorov bodo namenili za dejavnosti Univerze v Novi Gorici ...

“Dogovarjamo se z vsemi”

Medtem pa si za to, da bi bil univerzitetni kampus na njihovih območjih, prizadevajo tudi v Novi Gorici in v Ajdovščini. Mestna občina je univerzi ponudila zemljišča ob Kornu, Ajdovci pa objekte Primorja v stečaju. Univerza je rok za odločitev o tem, kje bo postavila kampus, prestavila na oktober. “Dogovarjamo se z vsemi ponudniki,” je včeraj potrdil Zavrtanik. V Ajdovščini ne le s stečajnim upraviteljem Rudolfom Hramcem, pač pa tudi z županom Tadejem Beočaninom. In kdaj predvideva, da bo padla odločitev, ki jo je univerza že dvakrat prestavila? “Če bi le kdo vedel odgovor na to vprašanje ...” je odvrnil Zavrtanik. MITJA MARUSSIG


Najbolj brano