Investitor je klonil pred odločnim uporom Cerkljanov

Množica, ki se je odzvala anonimnemu vabilu na shod proti obratu za galvanizacijo v prostorih bivše družbe Celes, je nanj prišla odločena, da se ji upre z vsemi sredstvi. Družbi Gamima, ki je skušala predstaviti niz naložb v varnostni sistem, niso želeli niti prisluhniti. Lastnik Gamime je naposled obljubil, da galvane v bivšem Celesu ne bo.

Shod je bil množičen in vroč. Lastnik Gamime Mitja Gatej  
(spredaj) je slednjič skrušeno obljubil, da galvane ne bo. Foto: Saša Dragoš
Shod je bil množičen in vroč. Lastnik Gamime Mitja Gatej (spredaj) je slednjič skrušeno obljubil, da galvane ne bo. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Da bo shod proti načrtovanemu obratu za galvanizacijo v središču Cerknega, ki so ga najavili anonimni organizatorji, vroč in se ga bo udeležilo veliko Cerkljanov, je bilo pričakovati. Anonimni organizatorji so se na shodu razkrili. Vodila ga je Livija Rojc Štremfelj. Martin Raspet pa je razjasnil pravne poti, ki bi Cerkljanom, ki niso uvrščeni v ozko oblikovano vplivno območje, omogočili, da v postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja vstopijo kot zainteresirane stranke. Oba, sicer uslužbenca občine, sta nastopila kot stanovalca soseske ob bivšem Celesu in v imenu ostalih sosedov.

Ena kapljica strupa bi pomorila vodni živelj do morja

Srh zbujajoče argumente proti galvani sta osvetlila strojni inženir in kemičarka Martin in Vesna Obid. “Če se razlije le ena kapljica cianidnega strupa, bi pomorila ves živelj med Cerknico in Jadranskim morjem,” sta zatrdila. “Za nas so nevarni tudi izpusti v ozračje. Ker vloga na eni strani zagotavlja 90-odstotno filtriranje, na drugi pa 95-odstotno, je z njo nekaj zelo narobe,” pa je prepričan Raspet.

Dr. kemijskih znanosti Gregor Marolt in okoljska svetovalka Alenka Markun, ki sta za Gamimo pripravila vlogo za pridobitev dovoljenja, sta ljudi zaman prepričevala, da ima ob začrtanem varnostnem sistemu za galvano, njihov strah prevelike oči. Ker je bil Marolt nekoliko neroden, rekoč: “Jaz vsak dan delam z nevarnimi kemikalijami, z uranom, denimo, in tudi cianidi, pa sem še vedno živ. Ali ni to čudno?” je zgolj podžgal že tako jezne Cerkljane.

V vsaki drugi hiši je že zdaj rak

“Jaz sem seznanjen z galvanizacijo in nameravano uporabo materialov zanjo. Galvane v Celesu ne bo! Samo to bo za nas pomenilo stoodstotno varnost,” je dolgoletni direktor Certe Metod Sedej odločno zavrnil nadaljnje pojasnjevanje varnostnega sistema. “Vse varnostne sisteme upravljajo ljudje. Človeški faktor pa pogosto odpove,” je že prej dal vedeti, da v varnostni sistem ne verjame. Obidova sta podvomila, da bi bila dva delavca na izmeno, a nobeden z ustrezno in zahtevano strokovno izobrazbo, kos tehnološko zahtevnemu varnostnemu sistemu. Markunova je namreč skušala pojasniti, da se je lastnik Gamime za dodatna vlaganja v varnost odločil prav zaradi lege objekta v središču Cerknega.

“V naši ulici ob Celesu je 16 hiš in v osmih imajo obolele in umrle za rakom. O galvani ne bi smelo biti niti govora,” je menila ena od sosed. Zdravnica Ernesta Eržen ji je pritrdila in pozvala občino k razmisleku o umestitvi okolju in zdravju prijaznih dejavnosti v središče kraja.

“Nikomur nisem želel škodovati”

“Nikomur nisem želel škodovati. Dolgo že imamo probleme z okoljevarstvenim dovoljenjem. Pravkar smo se odločili, da bomo od pridobivanja le-tega odstopili. Galvane v Celesu ne bomo urejali. Ali bi bila za vas primerna lokacija ob Eti? Se bo tam upor ponovil?” je bil skrušen lastnik novaškega podjetja Gamima Mitja Gatej.

Zbrani Cerkljani so svoj odločni “ne” galvani soglasno razširili na vse naselje Cerkno in se na shodu podpisali pod peticijo proti njej. Pravnik Vlado Zajc je menil, da gre pri obljubi za umik vloge kaj lahko za trik. Organizatorji shoda so zato prisotnim krajanom obljubili, da bodo nad dejanji Gamime skrbno bdeli in pravočasno vstopili v postopek, če bo treba.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano