Ena lepa šahovska zgodba

Šah se v Idriji igra že dolgo, organizirano 70 let. V nedeljo so jubilej obeležili z 20. turnirjem v spomin na soustanovitelja kluba in mentorja Antona Troho.

Četica najmlajših idrijskih šahistov in njihov mentor Silvo 
Kovač (stoji v ozadju).
Četica najmlajših idrijskih šahistov in njihov mentor Silvo Kovač (stoji v ozadju). 

IDRIJA > Šahovski turnir v spomin na pionirja idrijskega šaha Antona Troho (1914-1997) je bil dvajseto leto zapored osrednji šahovski dogodek v mestu. Troha je z navdušenci šahovske igre pred 70 leti botroval ustanovitvi kluba, dolga leta ostal na njegovem čelu in bil mentor mladih. Zagnanega naslednika je dobil v Silvu Kovaču, ki že več desetletij kot predsednik in mentor nadaljuje šahovsko zgodbo.

Klub zadnji desetletji deluje pod okriljem Kolektorja. V sedemdesetih letih sicer ni prinesel velemojstrskih nazivov, zato pa toliko več veselja ob igri. Za stotine mladih šahovskih navdušencev sta zaslužna prav Troha in Kovač. “Klubu sem se pridružil leta 1956. Troha je bil moj prvi mentor. Bil je velik entuziast. Tedaj, ko še ni bilo telefonov, nas je zbiral od hiše do hiše in vozil na turnirje. Marsikdaj kar na svoj strošek,” je povedal Kovač. Sam današnjo četico 15 osnovnošolskih šahistov zbere hitro, a za razliko od uvodnih let klub nima svojih prostorov. “Gostujemo v gasilskem domu. Zelo prav bi nam prišel prostor, v katerem bi lahko razvijali igro in hranili opremo,” meni.

Kovač ne izpusti nobene priložnosti za navduševanje za šah. Iz izkušenj ve, kako pomembna je ta miselna igra za oblikovanje mladih osebnosti. O njej veliko piše in vsa leta pedantno organizira spominski turnir. 36 udeležencev so ob pokalih, nagradah in jubilejnih medaljah tudi letos čakale umetnine domačega slikarja Danila Jereba.

Zmagal je velemojster Jure Škoberne, ki je kot mladenič turnir osvojil že dvakrat. “Od začetka in zelo radi se udeležujemo turnirja. Kovača smo spoznali v Italiji, potem pa je vrsto let šahiral za nas, edini slovenski šahovski klub v Celovcu. Podobno kot on tudi mi skušamo za šah navdušiti čim več mladih,” je povedal Ivan Lukan iz Celovca. “Vse teče kot namazano. Super je, ker nas je veliko,” je dodal še sodnik turnirja Staš Jereb, ki je sedel tudi za tekmovalno šahovnico. Tudi on se je zanjo navdušil v otroških letih pod Kovačevim mentorstvom.SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano