En teden po ugrizu modrasa ne more stopiti na nogo

Marijan Močivnik, član alpinistične sekcije Planinskega društva Ajdovščina, je prejšnji četrtek skupaj s sinom Jako opravljal kondicijski trening v hribih nad Ajdovščino. Med tekom je 20-letnega sina pod Otliškim oknom ugriznil modras. Živali nista videla, a sta domnevala, da gre za ugriz kače, saj je Marijan zelo velikega modrasa na istem mestu v kamero mobilnega telefona ujel pred dvema mesecema.

Modras
Modras 

AJDOVŠČINA > Sina je takoj odpeljal na urgenco v Ajdovščino, a zaradi nenavadno velike razdalje med ranicami zdravnica ni prepoznala kačjega ugriza, piše Žurnal24.si. Sina so po infuziji poslali domov z napotnico za šempetrsko bolnišnico v primeru, da bi se stanje poslabšalo. A ker sin ni mogel več premikati noge, sta se starša odločila, da ga z avtomobilom odpeljeta naravnost v šempetrsko bolnišnico. Od tam so ga napotili v UKC Ljubljana, kjer so ga oskrbeli.

Naš bralec iz Izole se je konec tedna odpravil na Nanos in na poti srečal modrasa. Poslal nam je posnetek, ki si ga lahko ogledate tu.

“Ob sreči, da je kačjih ugrizov pri nas malo, imamo hkrati smolo. Povsem realna je namreč možnost, da zdravstveni sistem zaradi pomanjkanja izkušenj s takimi primeri ne reagira pravilno ali da celo dvomi v tak primer in/ali ga ne prepozna. Do našega prihoda v Ljubljano nihče od zdravstvenega osebja, s katerim smo bili v stiku, ni še nikoli videl kačjega ugriza, pa tudi v Ljubljani, kot so povedali, večina s tem nima nobenih izkušenj,” je opisal Marijan Močivnik svojo izkušnjo na spletni strani Alpinistične sekcije Ajdovščina.

En teden po dogodku se Jaka menda počuti v redu, a še vedno ne more stopiti na nogo, kjer je ugriz.

Močivnik želi z objavo opozoriti morebitne pohodnike, ki se gibljejo na istem ali nekoliko širšem terenu. Kot opozarja, nevarnost je, čeprav redka. Obstaja predvsem za tiste, ki se gibljejo podobno, kot sta se s sinom, torej razmeroma hitro, kar pomeni, da lahko kačo presenetijo. “Naštejem lahko sto kondicijskih vzponov do lokacije dogodka in v nekaj letih sem le enkrat videl kačo, kolega, ki se je tja povzpel že 700-krat pa je še nikoli ni opazil,” pravi Močivnik. Razlogov za paniko naj ne bi bilo, previdnost pa ni nikoli odveč.

NR


Najbolj brano